Retrobloggarnas julkalender lucka 14

Tredje advent redan och julstöket är på god väg, idag ska jag nog göra lite julmat om jag får lust, eller åtminstone lite julgodis. Igår handlade vi lite julklappar, blir inte så mycket i år då vi ska spara pengarna och resa nästa år, men barnen blir ju inte helt utan klappar i alla fall 🙂 För min egen del spelar det inte så stor roll, jag har ju så mycket prylar i alla fall…

Ljusstake2

Vi köpte också gran igår, så enligt (ny) tradition så ska den kläs den närmaste tiden, normalt så brukar vi dra ut på det till helgen innan julafton eller ännu senare, men man kan ju inte vara helt statisk!

Idag så är vi två som delar på luckan, den andra hittar ni hos 50-talskeramik där Yvonne visar fina saker från sitt hem!

Luckorna 1-13 hittar ni här:

1 dec – Martina – Old shit & stuff

2 dec – Helena – Retrotokig

3 dec – Otilia – Fröken Otilias köksskåp

4 dec – Jan – Form55

5 dec – Emma – Tant Emmas bravader

6 dec – Malin – Gestaltningstanten

7 dec (sön) – Gitte – Gittes allehanda och Maria – Gilas grotta

8 dec Ann-Charlotte – Teak och orkideer

9 dec – Anna – Retrolux 

10 dec – Liz – Undantaget i Hulebäck

11 dec – LovisaJag, en Loppista

12 dec – Caroline – Fina fyndet

13 dec – Susanne – Vintage Spyglass

Ljusstake4

Fortsätt hänga med ända till julafton då sista luckan presenteras!

Lite fynd som jag gjort…

Jag är dålig på att uppdatera bloggen nuförtiden,  det finns då mycket annat man måste hinna med som kräver ens energi och tid, men ni som följer mig på Instagram vet ju att jag kör ett tema med dagens kopp där, lite lagom ansträngande och precis så lite tidskrävande att man alltid hinner med ett inlägg i farten,  eller i alla fall nästan. Jag har förstås inte slutat loppa, men det där med att fota allt är för jobbigt,  i alla fall när man ska ställa upp och fixa plats, arrangera och trixa varje gång gör att det inte blir av. Nu tänkte jag dock så här spontant att det kunde vara lite kul med ett inlägg med en del av det jag köpt senaste…tja…månaderna kanske? Eller nä, jag säger ingen tidsrymd, utan saker jag gillar och har köpt men inte visat, lite sånt kan jag ju slänga fram kanske?! Japp, så får det bli!
image
PO Ström-vas köpt på Tradera

image
PO Ström-vas köpt på Täby galopp

image
Loppisfyndad PO Ström-vas och Snark-filt från Tidstrands av Viola Gråsten

image
Två charmiga katter av Dagny Zackrisson fyndade på loppis i Borlänge

image
Figurin av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby, bytt på Täby galopp

image
Loppisfyndad Gefle-vas av Lillemor Mannerheim

image
Loppisfyndade Rosmarin tekoppar och tillbehör

image
Loppisfyndad kaffekanna från Gefle, dito karott Entré från Rörstrand, samt fantastiskt vas av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby som jag köpte på Tradera

image
Fajansvas från Bitossi för amerikanska Raynor, loppisfynd

image
Massor av byten och några köp från Täby galopp. Lampfot från Lindshammar, kaffekanna från Rörstrand, Furuvik kaffekopp, vas i svart av Percy för Gefle, Kreol kaffekopp, ugglor av Bengt Wall, tekanna Negro (BA) av Percy för Gefle, skål av Evald Dahlskog för Bo Fajans

image
Vas av Ingrid Atterberg för Upsala-Ekeby, Sakkara-vas av Hjördis Oldfors, glasskål av Tapio Wirkkala, katt av Dorothy Clough. Delar fyndade på bl.a. Mega-loppis, samt några vanliga loppisar i Falun och Gagnef en lördag

image
Rullbord med perstorpsplatta fyndat i Borlänge!

Ja, en del kul har det blivit 🙂

Neon – eldskrift i natten!

För någon vecka sen så var jag med dottern på akuten efter en tåskada. Medan vi väntade på röntgen satt jag och kollade böcker som stod i ett ställ i väntrummet, där hittade jag denna fantastiska bok om neonskyltarnas historia!  Jag kände direkt att det var en bok jag ville ha, så jag kollade Bokbörsen på nätet och hittade den. Slog till direkt givetvis  och häromdagen kom den med posten! Hurra!

Att göra om en lampskärm

Jag har ju länge letat efter passande lampskärmar till mina fina lampfötter i turkost glas, men det är ju som säkert många av er vet inte det enklaste att hitta passande storlek och form och framförallt inte färg, vare sig på loppis eller i butiker, om man nu inte vill betala stora summor. Nyligen hade jag hade turen att hitta en skärm passande storlek med hel och fin plast som jag trodde skulle passa på en av fötterna, men den hade såklart inte rätt färger på tyget. Jag funderade ett tag på om och hur jag i så fall skulle kunna göra om den med nytt tyg och kollade runt lite på nätet till dess jag övertygat mig själv om att det funkade. Som tur var så hade jag också hittat ett fantastiskt fint Borås-tyg från 1960-talet som jag trodde skulle passa bra.

Detta är historien om hur det gick till att göra om en lampskärm.

Skärmen fyndades för 10 kr på loppis…

Lampskärm original 1

…och den passade perfekt till den tänkta lampfoten!

Lampskärm original 2

Det var bara en liten hake med det hela, nämligen att jag ju helst ville ha en skärm till min Luxus innerskärm…men de är inte lätta att komma över till vettiga priser. Den skärmen jag fyndat hade en stålställning inuti, så den funkade också såklart, men den kom lite högt upp och visade för mycket av lamphållaren, så jag kom på en smart idé som jag visar alldeles på slutet i denna berättelse 🙂

Nåja, så här såg det tilltänkta tyget ut när jag draperade det över lampskärmen…

Tyget till skärmen
Tyget kommer med all sannolikhet från Borås Wäfveri, men jag vet inget mer om det än att det är väldigt fint! Fyndades en vecka tidigare på loppis!

Nu till själva arbetet, först började jag att lossa på tyget som var limmat på ringarna som bär upp skärmen, tyget var väl limmat på hela skärmen så det var lite av ett jobb att försiktigt riva av det så att plasten kunde återanvändas!

Pilla bort limning runt kanten

Pilla bort limning runt kanten2

Riva av tyget

Riva av tyget och ta bort ringarna
Under tiden tyget petades loss så plockade jag även bort ringarna som stadgar upp skärmen i hårdplast.

Riva av tyget 3
Det var en hel del plock att få bort tyget, speciellt eftersom att det var tunt och skört, så det gällde att vara försiktig!

Riva av tyget 4

När tyget var borttaget så var det bara att mäta till och limma fast nytt tyg på plastskärmen, som efter borttagning av det gamla tyget kunde läggas ut plant. OBS! Det är viktigt att ta till en mån på tyget då det ska vikas runt ringarna och limmas fast. Kolla hur det gamla tyget sitter fast och hur mycket extra du behöver innan du klipper tyget. Jag limmade fast plasten på tyget med spraylim och klippte månen efteråt då det var enklare.

Limma ihop skärmen igen

Limma ihop skärmen igen2

Vända på plas och tyg, ringar på bild

Då det var svårt att rulla ihop skärmen runt ringarna, samtidigt som man skulle limma, så blev det tyvärr inga bilder på själva förfarandet. Vi var tom tvungna att vara två för att få till det så ingen fotograf fanns tillgänglig 🙂 Resultatet blev i alla fall hyfsat, trots halvt ihoptorkad Karlssons klister som jag använde för den slutliga limningen av kanten. Jag kunde ha tagit till lite mer mån på tyget insåg jag i efterhand, men jag orkade inte göra om det igen!

Rulla ihop skäm på ringarna, klistra tyget runt

Resultatet blev över förväntan och själva jobbet tog bara någon timme totalt sett!

Färdig skärm

Nu funderar ni väl över det jag pratade om i början, detta med att jag helst skulle vilja ha en skärm som passade till en Luxus-innerskärm? Hur löste jag det då? Jo, det var ju så här att jag av en slump upptäckte att den övre ringen till skärmen hade samma diameter som den Luxus-tratt som jag hade till min lampa sedan tidigare…

Luxus innerskärm
Luxus innerskärm

Den lampskärm som jag gjort om hade en metallställning inuti som naturligtvis inte gick att kombinera med struten, så jag klippte helt sonika bort den 🙂 Det var en chansning, men eftersom jag började med detta och testade skärmens passform, så kunde jag sedan göra själva jobbet med bytet av tyg utan att ha gjort det förgäves 🙂

Med ställning
Så här kunde den sett ut…

Utan ställning
…men istället blev det så här!

Jag tycker att det blev riktigt bra som sagt, enda problemet nu är att hitta en exakt likadan skärm att göra om då jag har en till likadan lampfot…det lär inte bli så enkelt!

Skärmen på plats