Retrobloggarnas julkalender – Lucka 21

Jag har under ett antal år köpt pynt till julgranen, ni vet sånt gammalt fint som man sett hos mor- och farföräldrarna genom åren, men även hemma hos föräldrarna såklart. Det är ju så himla mycket finare än allt man kan köpa i butikerna idag! I min lucka i kalendern så tänkte jag visa lite av det julpynt som vi har, mer än man någonsin kommer att rymma i en och samma gran, här finns inget som säger ”less i more” 🙂

Jag börjar med en del av årets inköp, mer kommer längre ner! EN del riktigt fina, lagom slitna gamla glaskulor!

Årets inköp

Årets inköp2

Man kan ju i ärlighetens namn fundera på varför man ska ha 5 julgransspiror, jag menar spiror är ju finare än stjärnorna som man oftast ser, men inte behöver man ju egentligen mer än möjligen 2, en att byta ut, och hittar man en som blir favoriten ( den längst till höger) så kommer man ju ändå att välja den (även om den bredvid är en stark kandidat)..!

Spiror1

Spiror2

Spiror3

I år har jag hittat fler än någonsin dessutom, tre stycken nya, men en sålde jag direkt så jag kan bara visa två av de nya, den längst till vänster och den näst längst till höger 🙂

Fina tycker jag!

Det finns ju fantastiskt mycket fina julgransprydnader, t.ex. kan man ju ha såna fina gamla kottar, de är också ett barndomsminne för min del!

Kottar

Såna vanliga glansiga kulor och droppar hade vi också många av när jag var liten, i glas såklart, och det var nog några som åkte i golvet nu och då kommer jag ihåg. Mycket känsliga, men fina!

Glaskulor 60-tal med metall

Glaskulor 60-tal med metall 2

På 1960-talet kom plastkulan, den fanns parallellt med glaskulorna ganska länge. Jag tycker faktiskt att även dessa kan vara riktigt fina, och jag har en del äldre som jag hittat i år med metallhållare!

Plastkulor 60-tal 2

Plastkulor 60-tal 3

Plastkulor 60-tal

Det finns kulor som är lite extra fina, och även dessa fanns under en längre period, antagligen från 1950-talet, kanske tidigare och fram till 1970-talet, då med hängare i plast, som de på bilderna nedan.

70-talfinkulor

Finkulor3

Riktigt gamla julgranskolor är fina tycker jag, inte alltid så lätta att hitta, men av dem man hittar så är en hel del av dem handmålade på glas, så de är riktiga rariteter. Här är några som vi brukar ha i granen! Jag har en gammal pappkartong till de finaste, men de ryms inte all i den tyvärr, så jag behöver fler. Vissa av dem är handmålade och gissar jag 40-50-tal, medan en del är mer fabrikerade av den typen som jag visade ovan, men tidigare, 1950-60-tal.

Finkulor1

Finkulor1B

Finkulor1C

Finkulor1D

Finkulor1E

Finkulor2

I år hittade jag också julgransprydnader/kulor i papp, de är okej tycker jag, men det roligaste var nog ändå asken från EPA! 1960-tal uppskattningsvis.

Pappkulor EPA

Pappkulor EPA2

Mina favoriter blad julgransprydnaderna är nog de fina gamla fåglarna av målat glas som man inte ser särskilt ofta, jag har lyckats hitta ganska många genom åren, men det är loppisar man får leta på och trots detta kan man få betala en slant för dem. Jag har som vanligt haft tur och tålamod och jag har inte betalt så mycket men ofta kan de kosta mellan 40-100 kr/st, vilket ändå är billigt i jämförelse med t.ex. på Tradera där en enstaka fågel i bland kan kosta flera hundra kronor.

Fåglar1

Fåglar2

Fåglar3

Några översiktsbilder över alla julgransprydnaderna som jag visat, plus några till. Detta är det finaste av de fina som vi har, sen finns även en hel del annat såklart, mer anpassat för barn och galna katter, och de grejer som jag visat kommer till stor del inte att sättas upp i år pga den nya katten, som gillar dem alltför mycket. Plastkulorna kommer upp såklar, de tål en duns i golvet och tack vare att jag hittade en del gamla fina såna så blir granen nog fin ändå i år 😉

Översikt 1

Översikt 2

Översikt 3

Glöm nu inte bort att fortsätta följa vår julkalender, i morgon är det Retroknoppen och Vintage spyglass som tillsammans ska öppna lucka 22!

De tidigare luckorna, om du missat någon, kan du hitta här:

Lucka 20

Bortbytingen

Lucka 19

Precis en sån

Lucka 18

Form 55

Lucka 17

Ljuva 50-tal

Lucka 16

Porslin och nostalgi

Lucka 15

Teak och orkidéer

Lucka 13

Heja Ida

Lucka 12

Retro-Tokig

Lucka 4

Gilas grotta

Lucka 3
Lucka 2

H55

Lucka 1

La Momes Old fashiond

Retrobloggarnas julkalender

För er som missat det så bjuder ett gäng med retrobloggare, inkusive mig själv, på en kul och härlig retroinspirerad julkalender i år, hela listan med bloggar som deltar hittar du nedan!

Mer "julgransfynd" från i veckan!

För att inte missa detta så kan du antingen kika in på denna sidan och klicka på länkarna nedan, eller så kan du följa hela listan på Porslinsbloggens Facebook-sida!

1 dec  Tant Emma och La môme old fashioned.

2 dec H55

3 dec Fina fyndet

4 dec Gilas grotta

5 dec Porslinan

6 dec Mavintage och Prylodesign

7 dec Allt det gamla goda

8 dec Pensionat Granath

9 dec Re-dizain och Retrolux

10 dec Undantaget i Hulebäck

11 dec Audrey Fenns Fina loppisfynd och allt jag drömmer om

12 dec Retrotokig

13 dec Heja Ida

14 dec Loppistan

15 dec Teak och orkidéer

16 dec 50-talskeramik och Porslin och nostalgi

17 dec Ljuva 50-tal

18 dec Form 55

19 dec Precis en sån

20 dec Bortbytingen

21 dec Hittar ni mitt inlägg här i bloggen!

22 dec Retroknoppen och Vintage Spyglass

23 dec Tanten på auktion

24 dec Antikmonologen och Gestaltningstanten