Veckans första loppisrunda

Finsk plåtburk
Denna finska plåtburk (?) fick följa med

Kehrä
En stor Rihimäki-vas, Kerhä av Tamara Aladin köpte jag. Vasen tillverkades 1968-76 och finns i flera storlekar och färger, detta borde vara den största av dem.

Parfymflaska Kosta
En signerad parfymflaska, Kosta SH 246, Mona Morales Schildt. Jag har en vas-miniatyr av henne sedan tidigare i samma färgställning. Det blev dagens dyraste inköp, men ändå billigt för signerat konstglas i miniatyrform.

Träsnitt Wahlstedt -64
Ett fint träsnitt i liten upplaga köptes också, endast 6 exemplar är den gjord i. Träsnittet är signerad Wahlstedt -64. Jag vet inget om konstnären, så detta var ett rent spontaninköp eftersom jag gillade motiv och färgerna. Positivt var också att PMU hade halva priset på alla grejer, en trevlig överraskning när man kom till kassan!

Fynd130520
Utöver de föremålen ovan så köpte jag också en vas av okänt ursprung, kan mycket väl vara nytillverkad, men det gör ju inget för en femma, likaså fick jag med mig en blå djup tallrik, omärkt, men antingen Gefle eller Rörstrand, kommer inte på vad dekoren heter bara så jag måste kolla det. Till sist blev det en liten Emalox-skål tror jag, norsk med andra ord!

Fynd130520_2

Kandinsky

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Tavlan, som jag snabbfotat, hittade jag på loppis förra året, en reproduktion, gav jag ca 50 spänn för. Jag gillade den, men hade ingen aning om vem som gjort den eftersom den inte är märkt. Häromdagen köpte jag en konstbok där jag hittade denna bilden som förklarade vem som är konstnären! Lite extra kul när man faller för något som betytt mycket i konstens utveckling!
Wassily Kandinsky var en rysk målare, grafiker och konstteoretiker, verksam i Ryssland/Sovjetunionen, Tyskland och Frankrike mellan sin konstutbildning i slutet av 1800-talet till sin död 1944.

Kandinsky

Kandinsky brukar anses som den abstrakta konstens främsta företrädare, detta tack vare att han genom sitt måleri och sina konstteoretiska böcker, bl.a. Om det andliga i konsten, utvecklade den abstrakta konsten. Han brukar kategoriseras som en abstrakt expressionist. Hans måleri kännetecknas av starka, symboliska färger, där färgen är befriad från formen. Han utvecklade sin konst till en nästan formell geometri.

Abstrakt konst, eller icke-föreställande konst, är konst som inte imiterar eller direkt skildrar den yttre verkligheten. Vissa begränsar termen till att gälla endast nonfigurativ konst, medan andra använder den om konst som inte föreställer något, men som har sitt ursprung i verkligheten.

Konkret konst, även kallad konkretism, som i fallet med denna tavlan som är en relativt sen Kandinsky, används för att särskilja denna stil från den abstrakta konsten, som utan att till synes avbilda verkligheten dock genomrenodling, abstraktion, hämtat sina former ur naturen. Termen konkret konst syftar således på konstverk, som har utvecklats ur sina egna, naturliga resurser och lagar och därmed är autonoma, det vill säga ej avhängiga av en abstraktionsprocess. Konstverket blir sin egen konkreta verklighet och inte en abstraktion. Den konkreta konsten är befriad från alla föreställande och symboliska inslag. Wassily Kandinskij kom senare att ersätta benämningen konkret konst med nonfigurativ konst.

En vecka med mycket jobb…


…men roliga saker hittar man ju ändå!


Snygga Iittala-glas ”Himalaja” av Björn Weckström


En signerad Skruf-vas av Bengt Edenfalk.Teskedar, okända, vet någon om de är ”nya” eller gamla?


Konstböcker och en bok om textila material!


Picasso, med väldigt fina bilder!


Glad konst, kan det vara nåt?


Innehållet i ”De nya textilfibrerna”, med tygprover och allt 🙂