Retrobloggarnas julkalender – lucka 17 – Juldukar de luxe

Årets lucka i julkalendern från mig handlar om årets, eller ska jag säga de senaste veckornas textila julduksfynd. Jag skämtar alltså inte när jag säger att jag inte egentligen samlar på juldukar, men av någon anledning så har jag hittat en hel del fina tryckta dukar i år, och många av dem kommer från Gamlestadens. Jag har inte full koll på dem och har tyvärr inte den fina bok som handlar om jultextilier som kom för några år sen, men ni läsare kan säkert hjälpa mig att identifiera några av dem!

Äpplen apelsiner

Mycket möjligt att denna kommer från Gamlestadens,men den är omärkt.
Äpplen apelsiner2

Pepparkakor

Denna duk kommer med säkerhet från Gamlestadens, men är inte märkt med mer än så.

Pepparkakor2

Ljusstakari blått

Stilmässigt så känns denna som Gamlestadens, men den är helt omärkt, dock samma storlek som de flesta av de jag visar idag.

Ljusstakari blått2

Snöflingor

Denna duken kommer med säkerhet från Gamlestadens, och är designad av Gunilla Schildt Stuart. Vi kan kalla den ”Snöflingor” så länge 🙂

Snöflingor2

Snöflingor3

Lussekatter, hjärtan, figurer

Omärkt duk, samma stil och storlek som de övriga, möjligen Gamlestadens.

Lussekatter, hjärtan, figurer2

Barn och vuxna som leker

Julius, design Marianne Heijkenskjöld, Gamlestadens, 1961.

Barn och vuxna som leker2

Röd grön vit brun romber

Fantastiskt fin, betydligt större duk än de övriga. Helt omärkt, men helt min stil med sina geometriska former!

Röd grön vit brun romber2

Tack för att ni kikade in på bloggen och i vår julkalender, på återseende! Tidigare luckor och kommande hittar ni i länkarna nedan! God jul och Gott nytt år!

1 dec – Carina – Precis en sån
3 dec – Anna – Ljuva 50-tal
4 dec – Yvonne – 50-talskeramik
5 dec – Otilia – Fröken Otilias köksskåp
6 dec (sön) Gitte – Bortbytingen
7 dec Martina – Old shit and stuff
8 dec – Emma – Tant Emmas bravader
9 dec – Anna – Retrolux
10 dec – Carin – Audrey Fenn och allt fint
11 dec – Ann-Charlotte – Teak och orkideer
12 dec Cen – Retroknoppen
13 dec (sön) Bill – Billjournalen
14 dec Laura – Orangeriet
15 dec Jan – JJ Form55
16 dec Erik – Faaglarna
17 dec Benny – Porslinsbloggen
18 dec – Ida – Retroidas blogg
19 dec – Eleonore – Eleonor Lundqvists blogg
20 dec (sön) – Eli – Femtiotalsjakten
21 dec – Susanne – Vintage spyglass
22 dec Helén – Retromania
23 dec Carina – Precis en sån
24 dec – Gunilla – Fynd eller ej

Retrobloggarnas julkalender – Lucka 21

Jag har under ett antal år köpt pynt till julgranen, ni vet sånt gammalt fint som man sett hos mor- och farföräldrarna genom åren, men även hemma hos föräldrarna såklart. Det är ju så himla mycket finare än allt man kan köpa i butikerna idag! I min lucka i kalendern så tänkte jag visa lite av det julpynt som vi har, mer än man någonsin kommer att rymma i en och samma gran, här finns inget som säger ”less i more” 🙂

Jag börjar med en del av årets inköp, mer kommer längre ner! EN del riktigt fina, lagom slitna gamla glaskulor!

Årets inköp

Årets inköp2

Man kan ju i ärlighetens namn fundera på varför man ska ha 5 julgransspiror, jag menar spiror är ju finare än stjärnorna som man oftast ser, men inte behöver man ju egentligen mer än möjligen 2, en att byta ut, och hittar man en som blir favoriten ( den längst till höger) så kommer man ju ändå att välja den (även om den bredvid är en stark kandidat)..!

Spiror1

Spiror2

Spiror3

I år har jag hittat fler än någonsin dessutom, tre stycken nya, men en sålde jag direkt så jag kan bara visa två av de nya, den längst till vänster och den näst längst till höger 🙂

Fina tycker jag!

Det finns ju fantastiskt mycket fina julgransprydnader, t.ex. kan man ju ha såna fina gamla kottar, de är också ett barndomsminne för min del!

Kottar

Såna vanliga glansiga kulor och droppar hade vi också många av när jag var liten, i glas såklart, och det var nog några som åkte i golvet nu och då kommer jag ihåg. Mycket känsliga, men fina!

Glaskulor 60-tal med metall

Glaskulor 60-tal med metall 2

På 1960-talet kom plastkulan, den fanns parallellt med glaskulorna ganska länge. Jag tycker faktiskt att även dessa kan vara riktigt fina, och jag har en del äldre som jag hittat i år med metallhållare!

Plastkulor 60-tal 2

Plastkulor 60-tal 3

Plastkulor 60-tal

Det finns kulor som är lite extra fina, och även dessa fanns under en längre period, antagligen från 1950-talet, kanske tidigare och fram till 1970-talet, då med hängare i plast, som de på bilderna nedan.

70-talfinkulor

Finkulor3

Riktigt gamla julgranskolor är fina tycker jag, inte alltid så lätta att hitta, men av dem man hittar så är en hel del av dem handmålade på glas, så de är riktiga rariteter. Här är några som vi brukar ha i granen! Jag har en gammal pappkartong till de finaste, men de ryms inte all i den tyvärr, så jag behöver fler. Vissa av dem är handmålade och gissar jag 40-50-tal, medan en del är mer fabrikerade av den typen som jag visade ovan, men tidigare, 1950-60-tal.

Finkulor1

Finkulor1B

Finkulor1C

Finkulor1D

Finkulor1E

Finkulor2

I år hittade jag också julgransprydnader/kulor i papp, de är okej tycker jag, men det roligaste var nog ändå asken från EPA! 1960-tal uppskattningsvis.

Pappkulor EPA

Pappkulor EPA2

Mina favoriter blad julgransprydnaderna är nog de fina gamla fåglarna av målat glas som man inte ser särskilt ofta, jag har lyckats hitta ganska många genom åren, men det är loppisar man får leta på och trots detta kan man få betala en slant för dem. Jag har som vanligt haft tur och tålamod och jag har inte betalt så mycket men ofta kan de kosta mellan 40-100 kr/st, vilket ändå är billigt i jämförelse med t.ex. på Tradera där en enstaka fågel i bland kan kosta flera hundra kronor.

Fåglar1

Fåglar2

Fåglar3

Några översiktsbilder över alla julgransprydnaderna som jag visat, plus några till. Detta är det finaste av de fina som vi har, sen finns även en hel del annat såklart, mer anpassat för barn och galna katter, och de grejer som jag visat kommer till stor del inte att sättas upp i år pga den nya katten, som gillar dem alltför mycket. Plastkulorna kommer upp såklar, de tål en duns i golvet och tack vare att jag hittade en del gamla fina såna så blir granen nog fin ändå i år 😉

Översikt 1

Översikt 2

Översikt 3

Glöm nu inte bort att fortsätta följa vår julkalender, i morgon är det Retroknoppen och Vintage spyglass som tillsammans ska öppna lucka 22!

De tidigare luckorna, om du missat någon, kan du hitta här:

Lucka 20

Bortbytingen

Lucka 19

Precis en sån

Lucka 18

Form 55

Lucka 17

Ljuva 50-tal

Lucka 16

Porslin och nostalgi

Lucka 15

Teak och orkidéer

Lucka 13

Heja Ida

Lucka 12

Retro-Tokig

Lucka 4

Gilas grotta

Lucka 3
Lucka 2

H55

Lucka 1

La Momes Old fashiond

Nästan allt köpt på samma ställe, på 15 minuter…

så kan det gå när det finns fina billiga saker :’)

Otroligt vad man kan hitta en lördagmorgon på en loppis, nästan allt på bilden köptes på samma ställe, Fyndservice (Marknaden). Det ni ser på bilden är:

3 st tyska keramikvaser
2 st Erkerskålar från Kockums
2 st Arabia köksburkar
4 st Rörstrandsfat (Tebe och fat som passar Kolorita eller Linnéa)
Rörstrand Sparaxis ljusstake
Turkos flaska/vas/ljusstake med tryck av Gösta Sigvard för Lindshammar
Iittala Ultima Thule glas
Pytteliten vas av Bertil Vallien för Boda/Åfors
Liten Reimyre-vas av Tom Möller
Askfat eller skål av Gunnar Nylund för Rörstrand
Teskedar med nylonskaft
och sist men inte minst en fin elljusstake från Philips i originallåda!

En fantastisk loppisdag!

Eftersom jag var ledig passade jag på att göra en liten tidig loppisrunda idag med anledning av att Ta-till-vara i Borlänge hade sk återbruksdag då personal från butiken fick assistans av personal från återvinningsanläggningen och kommunens avfallsenhet för att berätta om verksamheten som man håller igång, syften och vad de lyckas få till. Dagen till ära hade man även städat ur butiken och tagit in julsaker som skulle börja säljas. I min enfald tänkte jag att det skulle vara lugnt att åka dit en halvtimme efter öppningstid, så jag blev lite chockad när jag möttes av 30 m kö i kassan när jag var på väg in…

Jag strosade runt och tittade utan något större hopp om att fynda, med tanke på att så många varit där före mig. Lite småsaker hittade jag dock, och så tog jag mig en kaffe och en pepparkaka i vänta på den guidade turen då man fick kolla in bakom kulisserna och se hur verksamheten fungerar och vad de sysslar med. Det var inte så dumt, en riktigt ögonöppnande upplevelse av hur mycket som försiggick och hur många personer som jobbade med verksamheten. Som en man uttryckte det ”Vi ser bara toppen av isberget i butiken..”. Mycket passande tycker jag! Intressant att höra hur de hanterade saker och ting, både det som lämnades in och det som lämnades på kommunens återvinning Fågelmyra. Här har man fattat hur saker och ting ska skötas, allt från att man har personal anställd som tillfrågar de som kommer till återvinningen om de vill skänka istället för att kasta, till att man tom skapar saker av det som i sig inte går att sälja. Många kommuner har en del att lära här! En oerhört viktig aspekt är också den sociala aspekten att de som är här kan få komma till nytta. Jag har ingen insyn i hur detta funkar för t.ex. de som är utplacerade från Arbetsförmedlingen, men av det folk berättar i allmänhet om såna ”jobb” är att de tyvärr inte fungerar så bra. Nu säger jag inte att det är så här, men…ja, jag tycker egentligen inte om själva principen att någon ska placeras ut utan ersättning och sedan göra ett jobb, vilket ju är själva tanken så att personerna ska bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. Problemet är ju att det inte finns en reell arbetsmarknad att tala om…

Nåja, politik i alla ära, tillbaka till rundturen där vi mot slutet av rundvandringen hamnade i ett rum där de tar hand om kläder och tyger som lämnas in för att skapa nya kläder och sånt som behövs i olika sammanhang i biståndsverksamhet. Här fick vi bl.a. veta att de har ett flertal personer som syr och reparerar kläder som skänks vidare och vi fick kika på det som lämnats in, vilket var en upplevelse… Man fattar inte hur mycket som hamnar här tror jag, likadant var det på möbelavdelningen, guiden förklarade att det vi såg i ett stort rum i princip var det som lämnades in under en dag till dem…

Nåja, i alla fall så kom vi ut igen och jag träffade en bekant och tog en kopp kaffe till, då jag plötsligt ser att de fyllt på överallt igen, så jag hämtade en korg och fyllde även den 🙂

Luciakrona
En gammal luciakrona för levande ljus…

Ëpa
…julprydnader i en snygg låda från gamla Epa…

Mässingsljusstake
…en mässingsljusstake…

Spira
…en julgransspira…

Tomte
… och en liten tomte!

Jag fick utöver julprylarna också tag i en massa fina tyger som de skulle rensa bort eftersom att de inte kunde användas till tänkt ändamål, vilket jag blev grymt glad över!

Enkassetyg

Ekerö grön

Ekerö rosa

Ekerö

Lakanstyg

Okänt tyg i grönt och svart

På vägen hem skulle jag lämna in ett par skor som spruckit i en söm, så jag gick in på Myrorna i stan, vilket visade sig vara rätt!

Jag kom ut med en trio vaser av Kjell Blomberg för Gullaskruf, en liten keramikvas/skål, en färgglad duk och ett par panelgardiner i en svamptyg från Almedahls 🙂

Keramikskål

Almedahls

Duk

Trioflora

Verkligen en kul dag!