Glasrikets skatter – en massa små glasbruk och Orreforsutställningen

Efter besöket på Bergdala så åkte vi norrut över Kosta, tog en sväng till Orrefors och kollade öppettiderna när vi ändå var där, för att sen ta vårt pick och pack oh dra vidare till nästa vandrarhem i Klavreström. Klavreström är mest känt för sitt bruk där det producerades gjutjärnsföremål som kaminer, värmepannor, kokspisar, manglar och andra bruksföremål fram till ca 1970.


Fint hus!


Bruksmuseet var tyvärr stängt, annars hade det varit kul att kolla där!

Vandrarhemmet var väl lite av det enklare slaget, men det var väldigt billigt att bo där konstaterade vi när vi checkade in och jag gillar ju när man nyttjar äldre byggnader som denna till vandrarhem 🙂

Att rekommendera här är också (lite oväntat) den thai-restaurang som finns längs vägen in till samhället, god mat faktiskt!

Dagen efter åkte vi tillbaka till glasriket och Orrefors som var målet för dagen. På vägen passerade vi helt kort Gullaskruf och tog några bilder på bruket. Tyvärr var familjen stressad och ville vidare snabbt så att vi skulle hinna med allt (jag) planerat och inte missa barnens huvudmål Gränna, känt för sina…?(var god fyll i) 🙂

Nåja, ett stopp på ett av favoritbruken, känna på byggnaden och insupa tidsandan på 10 minuter, det var väl okej ändå, ingen verksamhet pågår ju där idag hursomhelst, men min stående inbjudan på kaffe hos Gullaskrufsexperterna fick vänta till nästa besök tyvärr!Orrefors hade inte öppnat så vi tog en snabb avstickare till Flygsfors där jag fotade de gamla glasbruksbyggnaderna och vi hann med ett besök på glasloppisen (som mer hade antikbutikspriser 🙂Väl i Orrefors så hann vi se lite glasblåsning och besöka fabriksbutikerna för Orrefors och Kosta/Boda.

Det bästa av allt var dock utställningen av ”Glasrikets skatter”, som en ideell förening lyckats finansiera inköpen till genom medlemskapsandelar. Fantastiskt! Kul var det att se de stående utställningarna med glas från 1917 till -40-talet och en del lite nyare glas med. Det var för tillfället en utställning med en av Orrefors nutida formgivare, lite synd, men självklart förstår jag att man vill visa det med, själv hade jag föredragit en permanent utställning av glas från 1940-1970, enligt mig de roligaste perioden i glasbrukens historia, också den period då det producerades mest! Den tillfälliga utställningen roterar dock med månaders mellanrum (var det 6 månader hon sa i kassan?), så nästa gång är det annat som visas såklart! Några bilder vill ni säkert se, även om det är svårt att återge upplevelsen!
När vi lämnat Orrefors åkte vi vägen Målerås – Alsterfors – Alstermo – Älghult – Åseda – Lindshammar för att få se lite av varje ort, det var dock dåligt med glasbruksbyggnader, jag lyckades fota Alsterfors glasbruk och så hann vi knappt stanna och ta bilder i Lindshammar, men allt däremellan passerades i en hast, trötta och hungriga barn gjorde att vi snabbt drog vidare norrut mot Gränna…


Alsterfors glasbruk…långt från sin forna glans…


Lindshammar glasbruk ligger nära vägen så man kan ta sig en titt om man passerar…


Skylten har tappat sin forna glans, färgen har gått ur så att säga…


Tyvärr blev bilderna allt som vi hann med…inte ens butiken hann vi titta in i.

Kul ”orienteringsrunda” kallar jag vår glasriket-tur, man ska ha mycket tid på sig om man är intresserad av glaset historia för det finns många ställen att förkovra sig på 🙂

4 svar på ”Glasrikets skatter – en massa små glasbruk och Orreforsutställningen

  1. Tappra barn ändå, måste man säga 🙂 Kul att ni åt hos Sven & familj på Orrefors hotell, all mat där är underbar, både thaibuffén och deras husmanskost. Och Orrefors-utställningen är fantastisk, jag gick två gåmger under samma besök häromåret (sov på Svens hotell också). Jag hade tur, det var en intressant Ingegerd Råman-utuställning då. Åh, längtar tillbaka till Glasriket när jag läser ditt inlägg.

    • Jag tror du missuppfattade det med restaurangen, det var i Klavreström vi åt thaimat, kvällen innan Orrefors 🙂
      Det hade dock varit kul att käka även på Orrefors hotell, men det fanns ingen tid till det, alla ville vidare.

      Jag fick tyvärr inte se Ingegärd Råmans utställning, det hade varit mycket roligare än Lena Bergströms glas som var där nu, även om det var fint så var det inte riktigt min grej!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.