Bror Hjorts hus

Jag hade faktiskt väldigt dålig koll på konstnären Bror Hjort som ni kan läsa mer om här, men han har ju gjort en hel del skoj kunde jag konstatera vid besöket på museet som tidigare var hans bostad och ateljé i Uppsala. Vår ciceron, Jan Trost, berättade en hel del om honom som konstnär, erfarenheter som han fått via en vän som kände honom väl och bodde i huset under många år. Den roligaste historien var när Hjort fick beställning på den fantastiska trärelief, altartavlan som finns i Jukkasjärvi kyrka. När han levererade den så sa han försiktigt ”Och så var det det där med betalningen”, varpå han fick svaret ”Ska du ha betalt också, det hade vi inte räknat med…” (sagt med den rätta dialekten förstås). Säger lite om en konstnärs vardag tycker jag 🙂


Jan Trost berättar historien bakom skulpturen Näckens polska som finns utanför Upsala centralstation!


Jim Carey alias ”the Mask” som ung 🙂


Bror Hjorts bror med familj, porträttet var inte särskilt omtyckt av brodern (konstigt, vill inte alla se ut som Homer Simpson???)


Dopfunten som denna relief är snidad i har de 4 stöttepelarna i Hjorts konst, fyra intressanta och viktiga personer, Jesus, Marx, Gandhi och Chaplin.


Denna var min favorit!

Det är väl värt besöket att gå hit, så ni som är i Uppsala och inte har sett Bror Hjorts verk, lägg en timme på detta! ta gärna med barnen, det finns en slags skaparverkstad i källaren, mer om detta kan man läsa på museets hemsida!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.