Bobergs fajansfabrik i Gävle

Bobergs fajansfabrik (Bo Fajans) som startades redan 1874 av Erik Boberg låg på Barkbacken i Gröneberg i Gävle  tillverkade konst- hushålls- och prydnadsföremål, ofta i gul fajanslera.

I början av 1920-talet ombildades företaget till aktiebolag, med familjen Boberg som ägare. Namnet kortades till Bo Fajans. Tillverkningen av keramik pågick fram till 1967 då fabriken lades ner. Tomt och fastigheter tvångsinlöstes av Gävle kommun, som i sin tur under några år hyrde ut lokalerna till ägarna av Steninge Lervarufabrik. Steninge köpte en del av formarna och fortsatte tillverka bl.a. blomkrukor i Bo Fajans kända och populära modeller.

Företaget producerade en hel del hushållsgods, men jag har valt att fokusera på konstgodset i detta nu-

Det fanns många formgivare på fabriken och förutom familjen Boberg som själva bidrog till formerna var bl.a. följande konstnärer knutna till fabriken:

Gabriel Burmeister (startade Gabriel keramik i Timmernabben som finns än idag)
LIllie Dahlgren
Ewald Dahlskog
Allan Eberling
Maud Fredin-Fredholm (även känd som textilformgivare)
Eva Jancke-Björk
Maggie Wibom
Berit Ternell (även Upsala-Ekeby och Gefle porslinsfabrik)
Christina (Chris) Fiedler
Irma Yourstone (även Upsala-Ekeby och Yourstone keramik)

Form 1958 Bo Fajans_red Form 1959 Bo Fajans Fiedler_red Form 1959 Bo Fajans_redNågra annonser från Form från fabrikens 50 och 60-talsproduktion

Fabriken tillverkade många fantastiska föremål, främst under storhetstiden på 1930-1950, med konstnärer som Maggie Wibom och min personliga favorit Ewald Dahlskog. En del av hans föremål presenterades på Stockholmsutställningen 1930, bl.a den så populära Telluskrukan.  Jag har tyvärr inte så många föremål av honom, men de är fina:

Bo-Fajans-ED-D118 Dahlskog-Bo-F
Glasyren heter Lava

Dessa två stora gröna golvvaser önskar jag att jag haft pengar till att köpa, priset var väldigt bra, men tyvärr blev någon annan lycklig ägare!
Keramikm_ssa6

Jag har även spanat in bilder på diverse auktionssidor av fina föremål som jag gärna skulle slagit till på!

Kulvaser Dahlskog2 Kulvaser Dahlskog
Dahlskogvaser3 Dahlskogvaser2

Av någon anledning, kanske det känns mindre modernt för tillfället, är inte godset från fabriken så populärt, man kan få mycket för pengarna, stora fina föremål för några hundralappar. De största föremålen kostar förstås en slant, men är väl värda sin investering om man har en slant över.

Om du vill läsa mer och förkovra dig i fabrikens produktion kan du ta en titt i den mycket fina boken ”Bo fajans keramiktillverkning i Gävle 1874-1967” av Birgitta Lundblad. Den är tyvärr slutsåld, men kan gå att få tag på på andrahandsmarknaden, eller så kan man låna den på bibliotek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 svar på ”Bobergs fajansfabrik i Gävle

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.