Jag har en teori…

Jag har ju med jämna mellanrum hittat föremål från Upsala – Ekeby i några av deras olika kundserier som varit märkta med etiketter. Det mest kända fallet är ju de olika vaser mm. som är märkta ”Glory Svensk keramik”. Under lång tid så visste man inte att de var tillverkade av Ekeby, men information som verifierade detta dök upp hos Grödinge antik, vars ägare ju har en av Sveriges största Ekeby-samlingar.

image

Personligen trodde jag att detta var ett varumärke som användes på keramiken som såldes hos en specifik kund, i detta fall hos Epa ( Turitz  och Co) under en period.

För några år sen såg jag etiketter som några samlare hade med väldigt snarlikt upplägg,  dvs ett namn och sedan Svensk keramik. 

image

image

image

De senaste året har det dykt upp ett flertal olika föremål från kundserier  från UE som varit märkta med vissa av dessa etiketter i liknande stil som Glory.

image

Detta har fått mig att utforma en teori om etiketterna:
Jag tror att etiketten helt enkelt talar om vad serien heter! Titta på bilden ovan. Tre föremål ur tre olika serier, den svarta med färgband har en etikett som lyder Samba Svensk keramik., de gulbruna spräckliga har en som lyder Futurum Svensk keramik, medan den som är vit/svart/grön/blå har en etikett som det står Electra Svensk keramik på.

image
Titta på glasyren på föremålen med etiketten Futurum och tänk futuristisk!

image
Dekoren påminner om sydligare breddgrader, svart bas med gult och vitt passar bra ihop med namnet Samba!
image
Detta fat som gjorts åt Åhlén och Holm har en etikett som säger ”Electra”. Visst är dekoren ”sprakande” ..? Fatet var det som slutligen fick mig att koppla att etiketterna kunde bära namnet på serien. 🙂

Jag tror att det helt enkelt är så att man skapat serier som Ekebys kunder namngivit, kanske tillsammans med formgivaren. Jag har sett liknande upplägg i vissa kataloger från bl.a. Åhléns och andra postorderföretag.

Att etiketterna dyker upp lösa på mer än ett ställe som de gjorde i samlingarna jag såg på PES antikforum är ju inte konstigt då de förmodligen producerats i ganska stor upplaga till stora kunder. Det kan ju tom vara så att det var kunden som märkte upp föremålen med etiketter.

Lite att fundera över där ! 🙂

5 svar på ”Jag har en teori…

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.