Nytt tema: Kaffe- och tekoppar, del 1

Jag har länge tänkt på en sak, att jag skulle fota mina koppar och köra ett tema, lyfta fram dem från samlingarna och köra en utställning…vad tror ni om det?

Jag kör detta som en kombination mellan bloggen och mitt Instagramkonto, där jag visar en kopp om dagen, sen sammanfattar jag ungefär en gång i veckan, med start idag!

Veckans första kopp blev denna, en kopp med osäkerhet kring fatets beskaffenhet, men ändå. Gefles ”Kreol” , modell AU, Arthur Percy, dekor Helmer Ringström!

Instagram filter used: Amaro

View in Instagram ⇒

Nr 2 är ”Strå” från Gefle porslinsfabrik, modellen AU (Percy)!

Instagram filter used: Amaro

View in Instagram ⇒

Nr 3 blir ”Cajsa”, modell AU, Gefle.

Instagram filter used: Amaro

View in Instagram ⇒

Nr 4 är grön ”Terrass”, modell EA (Arthur Percy)

Instagram filter used: Amaro

View in Instagram ⇒

Nr 5 blir gul ”Delfi”, modell AU, dekor Helmer Ringström

Instagram filter used: Amaro

View in Instagram ⇒

5 svar på ”Nytt tema: Kaffe- och tekoppar, del 1

 1. Hej,
  vet inte om det är min mobil som förvränger bilderna – jääättelånga. På instagram ser de helt bra ut.

 2. Hej! Jag roar mig också med lite samlande av äldre porslin, mest Rörstrand eftersom jag har familjehistoria där, men även annat. Jag följer din instagram med stort intresse. jag funderar över en sak som du kanske kan hjälpa mig med. Hur vet man om ”formgivaren” skapat formen, dekoren eller både och? Du anger ju så bra här vilken modell koppen har exempelvis, finns det förteckningar att hitta över sådant?

  Tack för supertrevlig blogg och härlig inspiration!

   • Vad gäller Gefle är det inte några stora problem, där finns ju flera böcker, bl.a. Tord Gyllenhammars och Björn Holms bok ”Gefle porslinsfabrik: vardagsporslin med färgglädje och stil”, 2008.

    http://www.bokus.com/bok/9789186560904/gefle-porslinsfabrik-vardagsporslin-med-farggladje-och-stil/

    Jag har dessutom fått hjälp med en del via originalmaterial i form av kataloger och annat från fabriken, samt från böcker som ”Servisporslin” av Bo Gunnar Lindgren (1962).

    För Rörstrand där har jag fått fram modellbeteckningarna från en del originalmaterial som jag lånat av vänner och skannat av, en del från Servisporslin och en del information kommer från andra samlare som har inventerat arkiv som finns t.ex. på Nordiska museet, Kungliga biblioteket osv.

    För Gustavsberg är det ganska enkelt, mycket av informationen kommer från en katalog från 1960-talet som jag har i min ägo, och en del från Servisporslin.

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.