Miniutställning med skisser av Helmer Ringström

Förutom utställningen Keramik i kubik så finns det tillfälligt en miniutställning med skisser av Helmer Ringström. Materialet donerades till länsmuseet av en välgörenhetsbutik i Gävle, där man fått in det nyligen och tänkt att det hörde hemma på museet. Det är alltså material som man tidigare inte sett, men enligt utsago så visste man att det skulle finnas en del sådant material hos Ringström.

Ringström utställning 0

Ringström utställning 1

Ringström utställning 2

Här är lite bilder på de barnserviser som Helmer Ringström renritat och i något fall själv ritat också. Skisserna kommer från hans egen pärm, vilken var en del av det material som lämnades in på välgörenhetsbutiken Prio 1. Alla motiv som visas här har sannolikt renritats av Helmer Ringström eftersom de kommer från hans egen pärm. Han har även beslutat om kulörfärgerna som syns i anteckningarna. Många av motiven finns med i böckerna om Gefle-porslin, och ingen formgivare är angiven till dekoren i dessa böcker, vilket gör att det faktiskt kan vara så att Helmer även ritat dekorerna. En dekor har hans signatur, denna ritades åt Åhlén och Holm.

Barnservis Björnar
Björnar?, okänd formgivare – möjligen Helmer Ringström

Barnservis Docka
Docka, okänd formgivare – möjligen Helmer Ringström

Barnservis Hobby
Hobby, okänd formgivare – möjligen Helmer Ringström

Barnservis Pajas
Pajas (Clown), okänd formgivare – möjligen Helmer Ringström

Barnservis Saga
Saga, okänd formgivare – möjligen Helmer Ringström

Barnservis Sport
Sport, okänd formgivare – möjligen Helmer Ringström

Barnservis Toto
Toto, design Arthur Percy

Barnservis ÅH
Servis för Åhlén & Holm, design Helmer Ringström

2 svar på ”Miniutställning med skisser av Helmer Ringström

  1. Åh så roligt att hitta detta, jag har just köpt en omärkt tallrik med pojken i Pajas-barnservisen. Trodde det var Gefle men det var stört omöjligt att hitta info, tills jag snubblade över den här bloggen. Stort tack!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.