Blomkruksskolan, del 12

Krukan nedan hör till en serie okända krukor, det finns flera olika dekorer och dessutom färgvarianter av just denna dekor. Krukorna har ingen märkning, dekorerna är ibland förvillande lika Ekebys och likaså formen, men men…det finns saker som skiljer!


En mindre variant av den okända krukan

1) Har aldrig hittat någon märkt kruka, oavsett storlek
2) fotringen på dessa krukor är rundad ej utpräglad, inte som på Ekebys eller Gabriels krukor, som inbördes har snarlik fotring
3) storleken skiljer en del mot Ekebys och Gabriels krukor, det finns som hos dem andra flera storlekar, men de sammanfaller inte med Ekebys eller Gabriels.
4) Krukornas sida lutar mindre är Ekeby-krukorna


Den okända krukan och en Ekeby-kruka


Jämförelse mellan krukornas fotringar.
Även lutningen på krukornas sida är olika.

Jag fick tipset av någon att dessa krukor skulle komma från Steninge, men då jag ptatade med Giselher Naglitsch som skrivit en bok om Steninge, fick jag veta att krukorna inte kom därifrån! Jag efterlyser nu information, dvs skriftliga dokument, bilder på märkta krukor mm som kan leda oss fram till sanningen var dessa kommer ifrån!

Ps. Från en sak till en annan, ett tips från Webrik kom till Yvonne och första inlägget i blomkruksskolan (del 1). En kruka (Eleganta) som tillverkades av Bo Fajans finns även i Steninges sortiment. Det verkar som om Steninge hade modeller från flera olika fabriker, kan det finnas modeller även från flera fabriker undrar man ju då? Ja, vi kanske får anledning till att återkomma om detta…ds.

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.