I morgon är det dags för arbete igen!

Slut på ledigheten, åter till vardagen igen i morgon! Årets första bseök på Myrorna i morgon kanske, vem vet?

Fram till dess får ni hålla till godo med några fynd från i veckan!

Jag sniffade runt bland glasen och hittade dessa Iittala-glas i servisen Marski av Tapio Wirkkala. Enligt en väldigt intressant och välillustrerad Iittala-bok som jag lånade på biblioteket förra året, ”Iittala : 125 years of Finnish glass : complete history with all designers”, togs de fram till Milano-trienalen 1960 under namnet Milano, men man bytte sedan namnet till Marski. De producerades en bit in på 1970-talet. Jag har samlat på mig en hel del av dessa nu, både med fot(goblet)och utan (tumbler). På de andra bilderna har jag samlat alla jag fått ihop till nu…


Glasen nedan är Nuutajärvi-glas, troligen snapsglas med tanke på storleken. Modellen heter Fasett och är designad av Kaj Franck! Jag har ett likadant fast rökfärgat sedan tidigare.

Jag hittade denna glasservis i Borlänge (Emmaus), kannan och glasen är inte samma färg och antagligen från olika glasbruk. Jag har inte hunnit kolla upp ursprunget ännu, men erfarenheten säger att kannan nog kommer från antingen Reijmyre eller Lindshammar, den är lik min rosafärgade kanna som jag fyndade i Göteborg i våras, men handtaget skiljer sig, det liknar några kannor från Lindshammar som jag sett på bild. Edit: Glasen kommer från Ekenäs glasbruk!

Ett klargörande: Min kanna är definitivt Lindshammar, design Gunnar Ander, om ni jämför bilderna nedan, kannor som är märkta med etikett, så ser ni en lila Lindshammar-kanna som är likadan som min gröna, samt två Reijmyre-kannor, likadana som min rosa, titt på handtaget så ser ni skillnaden! Den gröna färgen på min kanna är också en typisk Lindshammarfärg, medan den gröna nedan är en färg använd av Reijmyre!

Mitt sista fynd var denna mycket fina skål från Upsala-Ekeby, designad av Ingrid Atterberg. Jag vet inte om den hör till någon serie, men det kan kanske någon av UE-experterna svara på? Hög kvalitet är det i alla fall!3 svar på ”I morgon är det dags för arbete igen!

  1. Tycker de gröna glasen och karaffen känns väldigt Reijmyre. Har sett liknande glas, fast blåa och med handtag och på dem har det stått Reijmyre.

  2. Anna: Lindshammars karaffer är nästan identiska…ska lägga in en bild på en sån med etikett så ska du få se! Angående glasen så misstänker jag också Reijmyre, du har inga bilder på de du sett? I så fall kan du väl mejla mig!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.