Hur små funderingar kan bli komplicerade…

I blomkruksskolan pratade vi ju om krukor som tillverkades på flera olika fabriker och spekulerade hur och när krukorna tillverkades på vilken fabrik. Det visade sig att Steninge producerades flera modeller av krukor som tidigare tillverkats av andra fabriker, både Rörstrand och Bo Fajans, men vi fick ingen förklaring till exakt hur detta gått till…förrän nu!

Här kommer hela historien!

I augusti 1967 köpte Steninge Bobergs Fajansfabrik i Gävle (Bo Fajans). Man övertog rörelsen och arrenderade lokalerna. Varumärket Bo Fajans kom aldrig att användas sedan Steninge tog över. Produktionen flyttade till nya lokaler 1972. Steninge producerade informade krukor, såväl planteringskrukor som ytterfoder, men även annat format och gjutet gods som krävde högre finish. Allt som producerades i Gävle glaserades. Produktionens var hantverksbetonad med hög kvalitet eftersom skickliga keramiker följde med vid köpet av Bo Fajans [Steningelera, Naglitsch & Naglitsch, Sigtuna museums förlag].

Som vi tidigare konstaterat användes också en del av Bo Fajans formar, t.ex. ”Eleganta” som blev artikelnummer 59 hos Steninge, men nya formar producerades också som ett samarbete mellan fabrikerna i Märsta och Gävle, krukorna producerades hela tiden i Gävle.


Artikelnummer 59, bilderna finns hos Yvonne på 50-talskeramik


Eleganta i lila och artikelnummer 59 i rött och i vitt, bilder finns hos Webrik

När Rörstrand lade ner sin tillverkning av planteringskrukor 1964 kunde Steninge överta en del av deras modeller med tillhörande formar. Modellerna hette Jenny, Alva och Pynta. Formarna var så vitt det är känt inte märkta, så därför är det svårt att avgöra var krukorna är producerade. Vartefter Steninge behövde förnya formarna, fick de Steninges namn och artikelnummer ingraverade i botten [Steningelera, Naglitsch & Naglitsch, Sigtuna museums förlag]. Till min glädje hittade jag en bild i boken där informationen kommer ifrån som visar att en av de krukor som tidigare visats i blomkrukeskolan, har fått ett namn ”Jenny”. Krukan har alltså producerats både av Rörstrand och av Steninge, i Gävle!


Jenny eller artikelnummer 61, producerades först av Rörstrand och sedan av Steninge. Namnet Jenny fanns kvar även hos Steninge parallellt med artikelnumret

1975 köptes Steninge av Upsala-Ekeby-koncernen, produktionen rationaliserades och flyttades till den nya fabriken i Fyrislund när denna öppnades 1980.

3 svar på ”Hur små funderingar kan bli komplicerade…

  1. Äntligen namn på skönheten, Jenny. Vilken tur att jag kollade på alla dina gamla inlägg!
    Du har möjligtvis inte nån Jenny som står och samlar damm och behöver ett nytt hem? Jag har lyckats fått tag på 2 vita och en gul men vill ha fler till samlingen 🙂
    MVH/Mirielle

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.