Den senaste tidens inköp

Det är dags att summera den senaste tidens inköp, jag var ju sjuk nästan en hel vecka, men på något sätt har jag ändå lyckats få ihop en del från torsdag till idag…jag delar inlägget i två delar, här kommer den första!

Denna koboltblå ISI-vasen tillsammans med den okända blå vasen med klar botten är helgens glasinköp. Vasen är lite spännande, jag känner inte igen den riktigt, lite känns den som något svenskt, kanske Åseda vad vet jag.

Jag köpte även dessa tre keramikföremål, en vas ur M-serien från Gefle med röd glasyr (Lillemor Mannerheim), en liten brun vas med fin signering, ska leta och se om jag hittar mer info om den, likaså om den lustiga vasen med ett rådjur på. Normalt brukar jag inte köpa såna grejer, men nyfikenheten tog över…alla föremålen 25 kr!Det sista fyndet för denna gång var ett lövfat, jag vet inte ursprunget, fler svenska tillverkare har gjort såna, bl.a Gabriel och Rörstrand. Märkningen är svårtydd, men jag tror det står 307/96… Jag såg en ugnsform idag i glaserad keramik (röd lera som denna) märkt i samma stil 306/42 eller nåt sånt, den var dessutom stämplad Rörstrand utanpå glasyren! Troligen är detta lövfat då Rörstrand! Ska leta bland min Marianne Westman-dokumentation, vet att hon gjort såna fat!

Edit: Mycket riktigt, här är fatet på bild från ett produktblad! 1956 kom faten som formgivits av Marianne Westman!

Jo just det jag glömde förra veckans roligaste fynd, denna helt fantastiska vas. Den ser, som någon utryckte det, ut som en mjukglass 🙂


Vet ni ursprunget och vem som ligger bakom denna ”kreation”? Jag har koll men har ni..?

Edit: Upsala-Ekeby är förstås rätt, formgivare Anna-Lisa Thomson, vasen tillverkades 1944 enligt expertis! Det finns även andra storlekar och modeller med samma glasyr!

12 svar på ”Den senaste tidens inköp

 1. Det kan nog var MW som gjort lövet. Har sett det flera gånger i dokumentation men aldrig live.

  Älskar den blås atora vasen.

 2. Jag har en liknande "mjukglass" på 16 cm.
  Ekeby hoppas jag men….snälla BERÄTTA MERA!!!
  Jag är så gräsligt nyfiken på glassen!

 3. Fru Ekeby: O ja, det skrev jag ju om du kollar, dessutom är det Anna-Lisa Thomson, vasen ska enligt expertis vara från 1944.

  Carola: Om du menar vasen bredvid ISI-kuben så är den 17 cm hög! Kan det vara Åseda? Jag misstänkte också Lindshammar!

 4. Hehej..jag såg på bilden av produktbladet en skål jag har i tre ex här hemma..de som finns till höger på bladet. Jag har den i två olika storlekar i svart. Är även de av Westman tror du..

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.