Lillemors M-serie Mangania

M-serien är en serie vaser, skålar mm som Lillemor Mannerheim formgav på 1950-talet. De flesta föremålen producerades mellan 1955-59, olika för olika modell. Det är en stor serie, minst 25 vaser, 16 skålar och ett antal andra föremål. Serien har gjorts med många glasyrer och dekorer, men en av de snyggaste och tillika enklaste är de med den mattsvarta glasyren Mangania. Serien kallas ofta Mangania och Lillemor attribueras ofta felaktigt för just glasyren. Den som istället ligger bakom glasyren är en herre vid namn Arvid Nordbye.

Jag har lyckats samla på mig en hel del föremål i serien och idag tänkte jag visa just de som har Mangania-glasyren!M 25 eller ”svärmande par”M 26 eller ”lilla hjärtat”M 27M 29 eller ”fiskvas”M 30

Det saknas ju ganska många vaser i serien och jag har inga skålar eller fat med bara Mangania-glasyr, så det finns en del att leta efter kan man lugnt säga. Vissa av vaserna är också ovanliga och svåra att hitta, så detta är en sån serie som man kan ha som långsiktigt mål att hitta alla delar till.

Jag har flera av den andra vaserna med, men med andra dekorer, ska visa dessa i ett eget inlägg för jämförelsens skull, men som ett smakprov tar vi två av vaserna som jag fotade idag!M 42 med en mycket ovanlig dekor och M 28 i en brunbeige glasyr som inte är så svår att hitta, i alla fall har jag stött på den vid ett flertal tillfällen.

Om ni skulle ha en vas eller ett fat/skål/ljusstake som har vitt stengods under glasyren och är märkt M och en siffra i godset under glasyren, och att dessutom glasyren är Mangania med eller utan påmålning så får ni gärna höra av er, kanske vi kan få till ett byte eller köp!

5 svar på ”Lillemors M-serie Mangania

 1. De här delarna har jag också börjat samla på, inte hela serien men de här organiska "skulpturala" delarna som du visar. I mangania glasyren då förstås 😉 Jag har än så länge M26, M27 och M29.

 2. Egentligen är det samma för mig, det är främst dessa skulpturala delar som jag är ute efter, de mönstrade är inte egentligen lika kul. M-serien består ju av lite olika undertyper, varav de skultpturala är snyggast.

  De skulpturala delarna som jag känner till är:

  M17 och M24 (Ljusstakar)
  M4, M14, M15, M16, M18-M20 (Skålar) Möjligen kan även M6-M8 räknas hit, men de har ett mönster också
  M25-M30, M36, M37, M40-M47 (vaser)

  Det finns kunskapsluckor här även för mig, luckor i böckerna som inte täcker alla nummer eller saknar bilder.

  Drömmen är en felfri M25 och en M44 (stora hjärtat)!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.