Antikmässan, kan ni gissa vad ni ser?


Ja, var kommer lampan ifrån och vem är formgivare?


Känner ni igen koppen? Modellen har ni säkert sett tidigare, men dekoren? Vet ni vad den heter…? Var kommer den ifrån..? 🙂

Ni som gick med mig i torsdags kan väl vänta lite med svaret om ni hörde pratet 🙂

Ledtråd 1: Båda har finsk anknytning…

Delvis korrekta delsvar har inkommit, och en intressant tanke, men den finska röda tråden har ingen knäckt, så då får ni ledtråd 2 då: Det har med finska formgivare att göra 🙂

Svaret då…?

Jo, lampan kommer från Flygsfors, formgivare var lite otippat för mig den finska formgivaren Helena Tynell! Hon formgav tydligen glas för Flygsfors förutom för finska Rihimäki, en överraskning!

Koppen kommer från Rörstrand, modellen heter SD3 och dekoren heter ISOLA! Vem som verkligen formgivit dekoren på koppen vet jag inte, men man skulle ju kunna misstänka att formgivaren är finsk, t.ex. Aune Laukkanen eller Birger Kaipiainen med tanke på dekorens namn!

Alltså, den röda tråden var två finska formgivare, Tynell och (Maija) Isola 🙂

11 svar på ”Antikmässan, kan ni gissa vad ni ser?

  1. jag har ingen aning om vad något är (som vanligt) 🙂 men den där lampan var helt sjukt snygg! aldrig sett något liknande. den hade jag inte tackat nej till 🙂

  2. Koppen ser ut som Rörstrand SD3 – jag har den i dekor Taverna från 1956 – och ska det vara finsk anknytning så gissar jag vilt på Aune Laukkanen som dekoratör ;-). Lampan tyckte jag först var S:t Erik-grön men där hittar jag inget finskt. /Lars

  3. Två korrekta delsvar har inkommit, lampan är mycket riktigt från Flygsfors glasbruk, men vem har formgivit!

    Likaså är koppen en Rörstrandskopp, SD3, men vad heter dekoren? Jag tyckte för övrigt att Lars förslag om formgivare låter spännande, jag vet faktiskt inte vem det är, men med tank på dekorens namn så är förslaget bra!

  4. En vild chansning till: kanske heter koppen Alvar. Man förundras över alla porslinsdekorer och dekornamn som dyker upp hela tiden. Denna tycker jag var jättesnygg. / Lars

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.