Christer Sjögren

Christer Sjögren

ChristerSNY

Detta är min samling av glas från formgivaren Christer Sjögren som var verksam på Lindshammars glasbruk från ungefär 1960-talets mitt. Han är en av mina favoritformgivare med sitt särpräglade glas, varav en del tidiga alster, de jag gillar bäst, gjordes genom en teknik som innebär formblåsning i grafitformar.

Christer Sjögren hade följande bakgrund/utbildning:

Gesällprov i träbildhuggaryrket 1947
Konstfackskolan 1947-53, Konstakademin i Skulpturskolan 1953-58
Ester Lindahls resestipendium 1961 och 1962.

Han finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Musée du Verre i Liegé, Museum Haaretz Tel Aviv och ett flertal andra museum både i Sverige och utomlands.

Sjögren verkade som brukets ledande konstnär och formgivare från 1962 fram till 2003. Han hade förmågan att skapa bruksglas som en stor publik uppskattade till exempel Fatserien Barock och Serie Crister där bland annat besticken med glashandtag ingick som blev en stor succé. Han skapade unikt konstglas, ofta gjutna glasskulpturer, men även drivet konstglas till exempel i den speciella teknik han utvecklade att blåsa upp glaspjäsen i ett hålrum av tegelsten. Christer Sjögren gick ur tiden 2008.

Denna artikel fanns publicerad i Form i mitten av 1960-talet

Chr_Sj_gren_del1

Chr_Sj_gren_del2

Populär och vanlig ljusstake som man brukar se runtom, finns i många olika färger! Den har det förnämliga namnet S-1438/40.

Ljusstake S-1438-40

1 svar på ”Christer Sjögren

  1. Hej!
    Jag har 8 st glas som är som en stubbe. Det står på sylindern som tar 2 glas. Sauna glasses from Lindshammar, Sweden. En av upphovsmännen till de här glasen är naturen själv. Järnformen som de är blåsta i är nämligen ingenting annat än en avgjutning från en gammal trädstubbe. Ursäkta att jag stör men glasen är så speciella så därför hoppas jag att Christer Sjögren har skapat dom eftersom han kunde allt med träsmide.
    Ursäkta att jag stör men tackar på förhand.
    Ann-Britt Storås.
    0708-888929

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.