Keramik från Bekå (Birger Åström)

Detta har blivit lite av ett favoritområde vad gäller svensk keramik, fina spännande föremål i härlig stil och en prisnivå som är särdeles fördelaktig!

Birger Åström föddes den 25 november 1930. Han skulle egentligen bli konditor men valde istället keramiken. Han öppnade en egen ateljé 1952 och några år senare 1957, registrerade han firman BeKå Keramik på Åsvägen i Örnsköldsvik. De två ugnarna i verkstaden byggde han själv. Han blandade lera och experimenterade med glasyrer, han gjorde också egna formar i gips.

Den tidiga produktionen består endast av bruksföremål i mängder av dem. Med tiden börjar han också att tillverka prydnadskeramik i flint- och stengods, senare även skulpturer. De föremål jag har från denna period är etikettsmärkta Bekå keramik och/eller godsmärkta BeKå.

Han har också gjort en hel del offentliga utsmyckningar i bl.a. betong. Från 1991 sysslar han bara med keramiken som hobby med verkstad på Hampnäsvägen i Själevad utanför Örnsköldsvik. Föremålen signeras ”BÅ” eller med etikett.

De föremål jag har fått tag på från den relativt tidiga produktionen, jag gissar sent 50-tal, tidigt 60-tal med tanke på stilen, ser ni nedan!

8 svar på ”Keramik från Bekå (Birger Åström)

 1. Kul att hitta något om Birger Åström! Jag köpte igår 3 föremål av honom, och för kanske en vecka sedan en keramiktavla.

 2. Hej.
  Vi har en keramiktavla av Birger Åström, ganska stor med tjurmotiv.
  Fick den 1973 och jag tror att den var ganska ny då.
  Jag är intresserad av värdet på tavla. Någon som vet?
  Lotta

 3. Jag har en Björn märkt enl ovan. Vad tror ni värdet? Har tyvärr ett skrap vid ett öra, annars helt felfri.
  Fanns i mitt föräldrahem, tillhör min uppväxt.

 4. Hejsan, jag har en svart vas av Birger Åström med ”löv” längs med hela vasen mycket vacker. Vet inte riktigt värdet på den, någon som vet?

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.