Gullaskrufs glasbruk

Gullaskruf glasbruk 2

Gullaskruf glasbruk 4

Mina samlingar
Glas av Arthur Percy
ISI-vaser
Glas av Kjell Blomberg
Glas av Hugo Gehlin
Glas av William Stenberg

Om Gullaskrufs glasbruk
Gullaskrufs glasbruk var ett svenskt glasbruk i Gullaskruv, Småland.

Gullaskruf anlades 1895 som fönsterglasbruk, men nedlades 1921, varefter ingenjören William Stenberg från Lindås köpte upp bruket för omläggning till produktion av hushålls- och prydnadsglas.[1] Köpekontraktet undertecknades på hösten 1926 av källarmästare Carl E Johansson och William Stenberg. Den 23 mars 1927 började det första arbetet i glasbruket.

Varje dag tillverkades 5 000-6 000 glas på Gullaskruf, vilket årligen gjorde inemot 2 miljoner pjäser. En del av dessa var ytterligt små, de minsta utgjordes av flottörer till en teknisk apparat och vägde endast 1/5 gram/st, och Gullaskrufs glasbruk var en gång den största producenten av pressglas.

Första gången en större publik kom i kontakt med Gullaskrufsglaset var på Stockholmsutställningen 1930.

Omkring 1930 kom Gullaskruf i kontakt med den utländska marknaden. Då utgjorde exporten inemot 45 % av omsättningen på Gullaskruf. Förutom till USA och England exporterades glas till Norge, Danmark, Schweiz, Kanada, Sydamerika, Australien och Sydafrika.

Före 1940 hade Sverige en stor import av tekniskt glas, bland annat till bilindustrin. Denna tillverkning låg emellertid väl till för Gullaskruf, som behärskade pressningens problem, och bilglasen – till exempel strålkastarglas till Volvo – följdes av tandläkarglas, detaljer till spinneri- och mejerimaskiner och annat som behövdes för svensk industri och näringsliv.

Gullaskrufs glasbruk gjorde många beställningsarbeten, bland annat till restauranger och Sveriges Radio. Man gjorde även glas till Svenskt Tenn och Dansk Design.

Fredagen den 30 september 1983 lades Gullaskrufs glasbruk med 55 anställda ner av Orrefors.

Konstnärer/formgivare knutna till glasbruket:
Wiliam Stenberg, verksam vid Gullaskruf 1927-1965
Hugo Gehlin, verksam vid Gullaskruf 1927-1965
Arthur Percy, verksam vid Gullskruf 1951-1970
Kjell Blomberg, verksam vid Gullaskruf 1954-1972
Lennart Andersson (1918-1999)
Marianne Stenberg-Andersson (1918- )
Catharina Åsélius-Lidbeck (1941- )
Stefan Footh
Werner Isaksson (1907-1981)

3 svar på ”Gullaskrufs glasbruk

  1. Hej jag har köpt några glas assietter som ser ut som Reffla av Arthur Percy,tyckte bara dom var fina o förstod sen när jag kom hem att de kanske kunde vara såna,men har dom ingen märkning så man vet om de är äkta Reffla jag köper o vad brukar man få betala för såna i så fall? kan jag skicka en bild på nå vis så jag kan få svar om de är såna jag har lyckas fynda…Mvh Helena Sjödin

  2. Hej
    Vi har nyligen ”förlorat” 3 st Reffla gröna assietter (diam 15,5 cm). Är det någon som vet var man kan få tag på 3 ”nya”?

  3. Hej jag har köpt på auktion en skål av W Stenberg och kan inte läsa gravyr signeringen fullt. Är det någon som vet vad dom sista initialerna, tror det står G F, betyder ?? Är det någon som vet om man kan datera pjäsen med etiketten??

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.