Mina samlingar

Mina samlingar av 50-60-70-talsprylar

Jag samlar på lite av varje, eller mycket kanske man ska säga, men sammanfattningsvis är det bl.a.

Keramik och porslin från Gefle, Upsala-Ekeby, Gustavsberg och Rörstrand m.fl. svenska fabriker
Glas från Åseda, Alsterfors, Reijmyre, Gullaskruf, Lindshammar m.fl svenska fabriker
Glas från finska glasbruk som Iittala, Nuutajärvi och Rihimäki
Textilier, teakföremål mm.

Variationen i den svenska 50-, 60- och 70-talsdesignen är stor och passar många smaker. Vissa säger att detta är en av storhetstiderna när det gäller skandinavisk design, och onekligen är ju mycket av det som formgavs under denna period i ropet idag igen. Varför ska man då köpa gamla grejer och inte satsa på ny design? Ja, självklart är detta ett alternativ, och det finns en hel del ny spännande design, men varför känns föremålen inte riktigt lika levande som det äldre saker? Jo, idag massproduceras sådant som porslin i låglöneländer i Asien och Östeuropa, allt görs med maskiner och på något sätt känns det som om det personliga och nära försvunnit i takt med nedläggningen av den svenska produktionen.

Om man ska tänka lite vidare så är ju också återanvändning av något som ligger i tiden, istället för att köpa nytt och massproducerat kan du för en billig peng få något nästan unikt, ofta handgjort och med själ! Tänk hur bra detta är för miljön!

Om du vill veta lite mer om den tidens moderna design, modeller och dekorer, så kanske detta är rätt plats för dig att börja?

I min blogg, Porslinsbloggen försöker jag ge lite inspiration till användning av gammalt porslin! Skriv gärna en kommentar om du har lust!

6 svar på ”Mina samlingar

 1. Hej. Jag har en kaffekanna samt en gräddkanna av märket Bella Rörstrand. Vill ha koppar till dessa. Kan du hjälpa mig?
  Svara till min e-postadress. Hälsn Carola

 2. Hej jag undrar om ”Du bad om en halv kopp” vilken tillverkare det är samt mellan vilka år den producerades.
  har drn hemma och är mycket nyfiken på bakgrunden till denna roliga kopp.
  Du kanske har den själv?
  Nils Westman

 3. Hej, jag letar kaffekoppar och fat av Marianne Westman Markis/Rörstrand, färg röd. Finns det någon idé var jag kan finna dessa? Letat på Tradera men där hittar jag ingenting.

 4. Jag letar efter kaffekoppar Spisa ribb och undrar om man kan se på märkningen när de är tillverkade? Har någon tips på vart man lättast kan hitta säljare?

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.