Keramik och porslin

Retroporslin eller modern bruksdesign?

Jag har använt mig mycket av böckerna ”Gefleporslin – modeller och dekorer” samt den alldeles nya boken ”Gefle Porslinsfabrik – Vardagsporslin med färgglädje och stil”. Båda böckerna har sammanställningar av Gefles produktion av bruksporslin och konstgods som är mycket omfattande, vilket har varit helt ovärderligt i mitt samlande. Trots detta har jag kunnat konstatera (genom erfarenhet och en mångfald av exempel) att sammanställningarna inte är kompletta, jag har själv samlat på mig en hel del bruksporslin som inte finns dokumenterat i någon av dessa böcker. För att hjälpa andra ivriga samlare så har jag därför gjort en sammanställning av det jag menar saknas i den senaste boken. Den nya boken har ju ett uppdaterat register över modeller och dekorer jämfört med den gamla, men fortfarande saknas en del.

De olika delarna i samlingen hittar ni här:

Gefle-koppar, modell AU ca 1950-1972

Gefle-koppar, modell EA, ca 1959-1972

Gefle-koppar, modell E, ca 1957-1965

Gefle, modell MA, 1956-1960-tal

Gefle, modell AR, 1940-50-tal

Gefle, modell EB, 1960-tal

Rörstrandskoppar, modell VB, ca 1956-1970-tal

Rörstrandskoppar, modell DM, 1954-1970-tal

Rörstrandskoppar, modell RH, 1950-60-tal

Gustavsbergskoppar i olika modeller

Gefle porslinsburkar, skålar och askar, 1950-70

16 svar på ”Keramik och porslin

 1. Jag har ett fat som är märkt med G och en målad hand, det står Sweden och nr:C.10.76 och därefter en liten målad kungakrona. Fatet ser ut som på bilden nedan. kan någon säga vem som är designer, har målat det resp ung.årtal???

  Tacksam försvar!

 2. Hejsa. Jeg er fra Danmark og har i flere år været ivrig på loppemarkeder i Danmark for at kigge på og indkøbe retro porcelæn. Jeg er nu blevet lidt mere præcis i min søgning og begyndt at samle på retro marmeladekrukker. Jeg er meget interesseret i at vide, om det er muligt via internettet at købe svenske krukker, f.eks. Gantofta / Rørstrand osv. Håber at høre fra dig. I øvrigt er jeg meget imponeret over din hjemmeside. Med venlig hilsen Anne Hansen, Danmark

 3. Jag köpte några gamla esspresseokoppar från hackefors, men hittar inget om dom, typ bara en bild på webben från en som köpt på auktion.
  Du kanske har lite koll. Ser iaf ut lite som den stilen du gillar, även om du kanske inte har just hackefors, har inte hunnit kollat in allt du har. Om jag mailar dig bilder så kanske du har något att säga? Mvh Jeanie

 4. Hej Benny, har du nga föremål från Gustafsberg i Vänge – Bredsjö? Känner du till nga som samlar på detta eller kanske svenskt 1700-tals fajans?
  Hälsningar Bengt

  • Det är nog tyvärr dåligt med detta…jag samlar inte och de flesta jag känner håller på med modern keramik. Men jag har nån tråd jag kan dra i, får återkomma i frågan!

 5. Hej Benny, håller på att flytta så jag försöker få bort så mycket som möjligt av det som bara står… har några koppar med fat – Gefle Malin – har du ngt intresse av dom?
  Hälsningar Ingrid

 6. Hej här verkar det finnas kunskap så jag tänkte ställa en fråga om en servis gjord på Rörstrand som heter Mathilda.
  Är det någon som vet vem som gjort den ?

  Med vänlig hälsning,
  Peter

 7. Pingback: Uppdatering av koppsamlingen |

 8. Pingback: Lite uppdatering av samlingen |

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.