2 x Florens

Detta är en lite rolig grej, dekoren ”Firence” på Gefles E-modell ritades 1959 av Helmer Ringström. Koppen har  en tryckt dekor utan färgband och ska finnas med rött eller blått fat. Egentligen passar vilket enfärgat fat som helst till den gråsvarta dekoren såklart, t.ex. gult hade varit snyggt.

Eftersom varken koppen eller fatet är märkt så visste jag inte vad dekoren hette till dess jag hittade en kopp på Tradera med samma grunddekor, dvs mönstret, men med blått färgband. Bilderna visade att den hette ”Florens”. Först kopplade det inte, men sen när jag jämförde dem så var det ju samma dekor. Florens och Firence…ja just det, 2 x Florens 🙂

Enligt boken så kom denna dekoren några år senare, så jag gissar att man ”hottade” upp den lite och bytte namnet utan att byta namnet så att säga 🙂

Detta kan man faktiskt ha gjort på flera dekorer insåg jag precis, nämligen den dekor som heter Pallas/Palace. Jag har nämligen flera olika fat till mina koppar, både med samma mönster som koppen och med rand. Måste kolla dem när jag kommer hem ifall de är märkta på samma sätt!

4 svar på ”2 x Florens

  1. Det blir verkligen helt olika uttryck med enfärgat eller mönstrat fat! Den mönstrade känns mera spröd och romantisk, medan den med det rubinröda fatet får mer tyngd och djärvhet. Det låter rimligt att de kan ha modifierat namnen för att förnya och modernisera sig. Jag har ju en hel del Pallas, och ska kolla på olika stämpling. Funderar på vem som styrde över stämplarna under porslinet. Tänker på en annan av mina favoritkoppar, Terrass, där det på stämpeln brukar stå Terass, men så kan man ju inte alls stava det ordet. Det kommer av latinets terra (jord/mark), och stavningen terass med ett R finns inte med över huvud taget i SAOL.

    • Ja, visst är det skillnad på dem! Jag har ju exempel på att mönster omvandlas och återanvänds på fler modeller med, ta t.ex. Gavott som finns i fyra färger på fyra modeller med olika fatvarianter (mönstrade, randiga och enfärgade) är ju extremt olika inbördes.

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.