Rörstrands 50-talsserviser med reliefdekor

Under mitten och slutet av 50-talet så tog Rörstrand fram en en hel del serviser med enfärgade dekorer, istället satsade man på att låta godset tala för sig själv genom spännande modeller och dekorer i godset! Hertha Bengtsson var en föregångsperson i denna utveckling med flera spännande serviser som Blå Eld, Rosmarin och Ceylon. Ett antal andra serviser har också attribuerats till henne, men det är lite osäkert om hon ligger bakom dem, i alla fall så har jag inte kunnat verifiera detta, så jag låter det vara osagt vem som är formgivare till serviser som Kolorita och en del andra snarlika restaurangserviser, samt den servis med linneor i relief som jag aldrig hittat något namn på, men som har samma färger som den mer kända Kolorita.

Pasteller

Jag tänkte visa ett urval av dessa serviser nu!

Blå och Röd Eld
Servisen med koppar och kannor finns i några färger, främst blå, vit och röd. Matservisdelarna finns även i andra färger som grågrön och en del ovanliga varianter som gul.

Modellen heter AED och är som bekant ritad av Hertha Bengtsson.

Rosmarin
Hertha Bengtssons servis UX eller Rosmarin som den också heter, här tekoppen i den grå varianten. Kopparna verkar finnas i grått, rosa och vitt, samt i gult under namnet Capri, medan kannor och matservisdelar även finns i t.ex. brunt och vitt.

Ceylon
Kopparna i servisen finns i fyra färger, varav den grå är ovanlig, medan assietter och kannor finns i svart och vitt och tillbehören till kannorna finns i de flesta färger.
Ceylon gul

Ceylon lime

Ceylon turkosOftast stämplad ”Turcos” under, varför man valt att göra så på en av färgerna vet jag inte.

Kolorita
Av Rörstrands pastellfärgade serviser så ser man ganska sällan den mintgröna varianten på glasyr, vet faktiskt inte varför det är så. Jag har en uppsättning med Kolorita kaffekoppar med assietter i denna färg, samt några tefat. Faten är likadana som till ”Linnea”, så jag vet alltså inte vilken tekopp de hört till.

Den pastellblå kaffekoppen i Kolorita-serien. Lägg märke till att hänkeln är annorlunda än på tekoppen!

Rörstrands Kolorita tekopp i pastellgult

Kanna med tillbehör i serien Kolorita från Rörstrand

”Linnea”

Modellen är VB, med reliefdekor av linneor. Jag brukar kalla den Linnea, men färgerna är ju de samma som Kolorita-servisens delar. Jag har aldrig sett någon med namn stämplat under.

Restaurangporslin

Tekopp

Kaffekopp

Tekopp

Restaurangdekorer

6 svar på ”Rörstrands 50-talsserviser med reliefdekor

  1. Roligt inlägg! Så snygga dessa serviser! Vackra färger på snygga former. Särkilt Ceylon och Colorita gillar jag! Har inget ur colorita än…. men det dyker nog upp någon dag ☺. Är sugen på att samla på mig en hel färgblandad servis av cyelon.

  2. Jag har också nånstans läst eller hört att Hertha ligger bakom Linnéa. De kopparna ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom vi har dem i sommarstugan.

    • Jo, det är ju sannolikt, i alla fall om hon ligger bakom Kolorita, de har ju likadana fat. VB-modellen är ju annars vanligast utan relief, med olika dekorer, och den modellen har vi aldrig riktigt kunnat identifiera vem som skapade tyvärr.

  3. Underbara koppar! Jag har två TV-koppar ur Blå Eld serien med vita koppar och rött och vitt fat. Har försökt hitta lite info när de gjordes, hur vanliga de osv men tycks gå bet. Finns det en chans att någon kan hjälpa mig på traven?

  4. Jag köpte en trave mintgröna kolorita-fat idag men vet inte om det är kaffe eller te-fat. Är tefaten större?

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.