Den grimme ælling…

Med risk att låta som Magnus och Brasse säger jag, vilken hör inte ihop med de övriga, kom med förslag..? 🙂

4 st är signerade, den sista inte, med det är nog ingen tvekan att även den hör hit…

Jag som inte ens samlar på Erik Höglund har lyckats köpa 5 st…suck…var bär denna väg månne?


Edit: Kan detta vara seriens namn tro..?


Serien blå bubblor.

Vem var då Erik Höglund?


Foto Lars Söderbom, lånat från Blekinge museums hemsida

Jo, Erik Höglund studerade vid Konstfack i Stockholm, först dekorativt måleri för Fritz Sjöström, därefter skulptur för Robert Nilsson och slutligen grafik 1951-52 för Harald Sallberg.

Han var formgivare knuten till Boda glasbruk 1953-73 och kom där att omvandla svensk konstglastillverkning genom att införa nya idéer om hur glasprodukter skulle se ut. Hans anslag vad gäller bland annat gravyrer, färger och jordnära, asymmetrisk formgivning blev framgångsrik på utländska marknader. Under tiden i Boda arbetade han också med furu, järnsmide och möbler. Han samarbetade senare också med andra glasbruk, till exempel Pukeberg, Lindshammar och Studioglas Strömbergshyttan.

Som skulptör utförde Erik Höglund ett stort antal offentliga utsmyckningar i olika material, inklusive av tegel och betong. Han samarbetade då ofta med arkitekter som Jon Höijer på Höijer & Ljunqvist Bengt Gate, Lars Ågren och Mitsuru Watanabe och med sin hustru, Ingrid Höglund.

Erik Höglund gick ur tiden 1998.

I Palmcrantzska fabriken i Stockholm fanns tidigare en av Ulf G. Lindén ägd permanent utställning med konstverk av Erik Höglund. Ulf G. Lindéns samling av Höglunds verk är donerade till Blekinge museum i Karlskrona sedan september 2009, se hemsidan.

Mer om Erik Höglund kan du få reda på i Sköna hems artikel om honom.

5 svar på ”Den grimme ælling…

  1. Ja det vore ju enkelt att säga att den bruna ska bort…men det är ju för enkelt så klart. Jag satsar ist på skålen, den utan hals 🙂

  2. Som vanligt finns det flera svar…alla är signerade utom den med sigillet. Den är enligt min mening definitivt Höglund den med, stilen och sigillet är ju typiskt, men den saknar nog signering då den är lite skev, 2a sortering skulle jag säga 🙂
    Den med sigillet är ju även unik eftersom det är den enda med sigill. Min tanke var dock (nästan som Brasse idéer) att den fula ankungen (den grimme älling) helt enkelt är fel eftersom den har fel färg, precis som i sagan…så Anna, du var på rätt väg! Jag tvivlar dock på att denna blir någon svan med åren… 🙂

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.