Iittalaglas – del 4, Paadar och Senator

Först ut denna gången är Senaattori (Senator)av Timo Sarpaneva från 1968. Artikelnumret är 2104. Som ni ser är benet på glaset samma som på hans mer bekanta ljusstakar Festivo. Det finns även en glasserie till som heter Juhlalasi/Festivo som använder samma teknik och utformning på benen, se bild nedan.

Här nedan kan ni se några av de varianter som finns av Senaattori!


Mindre vinglas


Större vinglas


Dessertskålar

Nästa glas som jag vill visa är ett glas som togs fram till Wirkkalas kända vodkaflaska för Finlandia vodka, nämligen Paadar. Inledningsvis fanns det snapsglas till vodkaflaskan, men sedan togs även en serie andra glas fram. Dessa är ovanliga att hitta i Sverige tror jag. Fram till nyligen hade jag aldrig sett några andra glas än snapsglasen i verkligheten. Paadar, som har artikelnummer 2016, gjordes 1970-76.


Mina Paadar!


Ölglas på fot


Dessertset

5 svar på ”Iittalaglas – del 4, Paadar och Senator

 1. De där snapsglasen som man fick till Vodkan har vi ett gäng av.

  Å så har du tidigare visat en karaff som vi har. Nu väntar jag bara på att få se vad glasen som står i skåpet heter.

  Sjukt bra informationsserie Benny! Thank you.

 2. Skicka bilder så ska jag hjälp dig att identifiera dom, vi kan göra ett inlägg om det! Skicka gärna bild på karaffen med!

 3. Nu har jag kikat igenom dina Iittala-inlägg och det verkar som att mina glas heter Niiva. Du har publicerat en bild på dem tidigare, fast det är en annan storlek än mina.

  Karaffen är en Ultima Thule tydligen 🙂

  Skall maila dig bilder imorgon!

 4. Blir så förvirrad ang denna serie! Letar förgäves efter ”fakta” om vilka glas som ingår i serien? Mängder av sidor anger motsägningar av föregående sida. Jag har fått lära mig att det finns Champagneglas 17,5cm, Ölglas 14,5cm, Rödvinsglas 12,5cm, Vitvinsglas 11cm, Snapsglas 11cm(med mindre diameter). Stämmer detta och vad ingår mer i serien?

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.