Lite bloggtorka…

Jag drog alla fynden på en gång så jag har inte haft så mycket att skriva i det temat sen helgen, likaså har jag flyttat alla loppislådorna och packar undan en del möbler i rummet där jag förvarar fynd så jag har inte hunnit med några fler temabilder heller tyvärr.

Ni får hålla till godo med en snygg matta som jag köpte för ett tag sen, en ullrya från Wittrups i Danmark, mönstret heter Botnia och formgivare är Lotta Ring. Jag vet inget om vare sig fabriken eller formgivaren, ska googla lite på det nu medan jag dricker lite te!


Jag gillar verkligen mönstret!

Uppdaterat:

TH. Wittrup Uldvare & Tæppefabrik grundades 1898. I början sysslade företaget främst med spinneri för lokala bönder. År 1905 startade TH. Wittrup produktionen av yllefiltar, vilket blev en stor framgång. Under de följande åren var tillväxten stabil. År 1918 byggdes ett nytt spinneri i Grejsdalen – strax utanför Vejle i Danmark.

Tillverkningen av mattor började 1928. Under de kommande åren blev mattorna allt viktigare. 1949 var 150 arbetare sysselsatta med kardning och spinning.

På 50-talet kunde fabriken tillverka Axminster-mattor upp till 4,5 meters bredd.

År 1963 beslöt man att bygga ett nytt spinneri och att ändra namnet till Brdr. Wittrup A/S. Redan år 1970 utökades lokalerna.

1976 tog Egetaepper, den stora danska mattillverkaren, över företaget. Samtidigt beslutade Ole Wittrup, 3:e generationen i familjekooperationen, att starta textilförsäljningsföretaget Ole Wittrup Aps. Ull, garn, maskiner och textilier importerades och exporterades till textilindustrin.

1999 klev 4:e generationen genom Thomas Wittrup in i företaget, samtidigt ändrades namnet till Wittrup & Wittrup Aps.

3 svar på ”Lite bloggtorka…

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.