Konstverk av kända formgivare – Fontänskulptur

Fontänskulptur som är formgiven av Stig Lindberg är gjord i grönärgad kopparplåt och kom till 1976, 2 år efter att Renmarkstorget i Umeå togs i bruk. Skulpturen är utförd av Eije Öberg. Skulpturen byggs upp av fåglar, fiskar och blommor i kraftiga och robusta, men samtidigt lekfulla former, som sträcker sig upp mot skyn.

Tyvärr lite taskiga bilder, men jag får ta bättre i sommar!


Bild från 1980


Bild från 1970-talet


4 svar på ”Konstverk av kända formgivare – Fontänskulptur

 1. Ännu mer Umeå, fint det! 🙂 jag gillar den fontänen jättemycket. Tycker om de fyrkantiga, tjocka formerna.
  För övrigt är jag född och uppvuxen i Burträsk och där står det en stig lindberg skulptur vid skolan. Livets träd tror jag den heter, eller nåt liknande. Ett stort träd som vi tyckte var hiskeligt fult när vi va små. Kanske för att det var alldeles rostigt. Vi brukade försöka kasta upp våra gympapåsar i trädet när vi inte ville vara med på gymnastiken 😉
  /Hanna

 2. Den här såg jag desto mer, bodde på Scandic Plaza så jag gick förbi där ett par gånger varje dag. Den är väldigt läcker, även om den stackars fisken tyvärr blivit ganska hårt nerklottrad…

 3. Visst är den fin!

  Däremot är det väldigt tråkigt att en av stans pubar under sommaren placerar sin ölpaviljong framför fontänen så den skyms helt och hållet.

  Umeå lider brist på vacker offentlig konst inne i stan, så det är obegripligt att kommunen beviljar tillstånd för restaurangen.

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.