Bekå keramik

Bekå är signaturen man hittar på keramik som formgivaren och keramikern Birger Åström skapat.

Birger Åström föddes den 25 november 1930. Han skulle egentligen bli konditor men valde istället keramiken. Han öppnade en egen ateljé 1952 och några år senare 1957, registrerade han firman BeKå Keramik på Åsvägen i Örnsköldsvik. De två ugnarna i verkstaden byggde han själv. Han blandade lera och experimenterade med glasyrer, han gjorde också egna formar i gips.

Den tidiga produktionen består endast av bruksföremål i mängder av dem. Med tiden börjar han också att tillverka prydnadskeramik i flint- och stengods, senare även skulpturer. De föremål jag har från denna period är etikettsmärkta Bekå keramik och/eller godsmärkta BeKå.

Han har också gjort en hel del offentliga utsmyckningar i bl.a. betong. Från 1991 sysslar han bara med keramiken som hobby med verkstad på Hampnäsvägen i Själevad utanför Örnsköldsvik. Föremålen signeras ”BÅ” eller med etikett.

De föremål jag har fått tag på från den relativt tidiga produktionen, jag gissar sent 50-tal, tidigt 60-tal med tanke på stilen, ser ni nedan!

Om det är någon som har andra föremål med märlningen ”BeKå” eller etiketter Bekå keramik så får ni gärna höra av er, oavsett om ni vill sälja dem (jag letar efter fler) eller visa bilder, det kan ju vara kul att se fler!

7 svar på ”Bekå keramik

  1. Mycket intressant! Jag har sett nått med den märkningen men minns inte nu var eller vad…? Vi får väl se om det blir lucköppning i hjärnan framöver.

  2. Har aldrig sett BeKå annat än här i din blogg, men håller utkik! Hittar jag någon del så hamnar den i din samling. 🙂

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.