Glasrikets skatter – Bergdala glasbruk

Vi startade i Gnosjö och åkte en runda söderut förbi Växjö på sträckan Alvesta – Hovmantorp – Bergdala glasbruk – Strömbergshyttan – Kosta – vandrarhemmet i Klavreström första dagen efter ganska många stopp. Tyvärr kom vi så pass sent till Bergdala att vi inte själva kunde få testa att blåsa glas, så barnen var lite besvikna…men vi tittade i alla fall runt på bruket och i butiken, Bergdala har ju fortfarande produktion och ingår i de glasbruk som finns med på glasrikets sida med aktiva bruk. Jag tog tog en del bilder på det som såldes som jag tänkte visa!


Formgivningen för tjurhuvudena står Erik Höglund för, riktigt tjusiga!


Mer av Höglunds huvuden…kostar en skaplig slant!

Det var även utställning på övervåningen, jag tog en del bilder, men de blev inte så bra pga dåligt ljus, så jag visar de som man kan se föremålen på i alla fall 🙂

En rolig grej som jag glömde att fota var glastrollen som ni säkert sett tidigare, jag hade en fundering kring hur länge de tillverkats vid Bergdala, jag hade såna som liten, men tydligen var de mycket äldre än 70-talet, damen i butiken berättade att en gammal tant som hon frågat hade såna troll när hon var liten, vilket betyder att de tillverkats länge och fortfarande görs (de är gjutna i formar)

Istället tänkte jag avsluta med ett bekräftande (som vi väl egentligen redan visste), nämligen att de här namnskyltarna tillverkats och fortfarande görs på Bergdala glasbruk, fanns i butikens dekorationer och även inne i själva hyttan. G-klaven är väl den man sett oftast kanske!


Från hyttan…


…i glasboden…


G-klaven

Stay tuned för mer glasbruksbesök!

Ett svar på ”Glasrikets skatter – Bergdala glasbruk

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.