Bang & Olufsen Beomaster 900 M

Snyggt! Så heter den, min nya jobbradio, ja, dvs om jag får mekaniken att funka som den ska så att det går att byta kanal med frekvensväljaren! Lunchfynd,  måste bara åkavoch hämta antennkabeln. ..annars blir det inget radio. ..
BeoMaster 900 Radio kom 1964 och designades av Henning Moldenhawer. Den fanns i två varianter, Jakaranda och Teak. Mitt exemplar är det senare, liksom de tillhörande högtalarna. Den tillverkades fram till 1970.  Beomaster En något senare modell av Beomaster 900 M, detaljer skiljer. Beomaster2 Apparaten är alltså en reciever med inbyggd förstärkare och ingångar för skivspelare och kassettdäck. Beomaster 900 är en fullt transistoriserad radio med FM stereo radio. Den gjordes också i en modell med inbyggda högtalare – Beomaster 900K . Bang & Olufsen hade som avsikt att ta fram en produkt som var så unik att den kunde öppna dörrarna till Europa, precis som en tidigare modell gjort i hemlandet Danmark 30 år tidigare. Detta ska jag försöka få till, verkar inte vara det enklaste… Justering av frekvensväljarna Problemet är att tråden slirar ena vägen när man vrider frekvensväljaren för FM-bandet. Det går alltså att välja frekvens i riktning från lägre frekvenser mot högre, men sen går det inte att backa, då slirar ”remmen” (som egentligen är en tunn tråd). Antagligen är detta en justeringssak, men hur fasen får man till det utan att behöva plocka isär hela mekaniken???

7 svar på ”Bang & Olufsen Beomaster 900 M

  1. Tjusig som bara den! Vi hittade en skivspelare, Beogram 1000, med tillhörande högtalare på loppis i somras. Nu gäller det bara att hitta ett nytt sideboard så att vi får plats till spelaren. Vad gör man inte för de snygga (och såklart användbara!) prylarna… 😉

  2. Hoppas du fixar det, för det är något visst med Bang & Olufsen. Kvalitet till 1000 och supersnygg design. Vi hade en TV med det märket i 25 år innan den till slut gav upp och blev utbytt mot en platt.

  3. Om du kommer åt utan att riva hela mekaniken, känn på ”trådens” insida. Känns den halkig då har du problemet där. Det måste vara lite friktion=motstånd för att det ska fungera! Lycka till!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.