Retrobloggutmaning – tekniska retroprylar i hemmet

Det var länge sen vi körde en bloggutmaning nu, men efter ett förslag från Carina med Precisensån så tänkte vi att vi skulle visa lite gamla elektriska prylar som är favoriter i hemmet!

Jag tänkte visa två saker, en riktig favorit, som tyvärr inte funkar fullt ut, men ack så fin den är! Bang & Olufsen Beomaster 900 M från 1964, en klassiker i hifi-världen och en Philips elvisp som används ofta i köket!

Beomaster900M

Högtalare

Mer om den kan du läsa här!

Philipselvisp

Denna klassiska elvisp är toppen, finns även stativ till den, men jag har inte hittat något sånt ännu, däremot har jag två maskiner, så att man kan fortsätta använda om den andra går sönder. Betydligt mycket längre livslängd än dagens maskiner dock, då de är 40-50 år redan nu 🙂

För att spana in fler deltagare i bloggutmaningen kolla listan nedan!

Precisensån

Fröken Otilias köksskåp

Retroknopppen

Vintage spyglass

Form 55

RetroIda

Tant Emmas bravader

Bang & Olufsen Beomaster 900 M

Snyggt! Så heter den, min nya jobbradio, ja, dvs om jag får mekaniken att funka som den ska så att det går att byta kanal med frekvensväljaren! Lunchfynd,  måste bara åkavoch hämta antennkabeln. ..annars blir det inget radio. ..
BeoMaster 900 Radio kom 1964 och designades av Henning Moldenhawer. Den fanns i två varianter, Jakaranda och Teak. Mitt exemplar är det senare, liksom de tillhörande högtalarna. Den tillverkades fram till 1970.  Beomaster En något senare modell av Beomaster 900 M, detaljer skiljer. Beomaster2 Apparaten är alltså en reciever med inbyggd förstärkare och ingångar för skivspelare och kassettdäck. Beomaster 900 är en fullt transistoriserad radio med FM stereo radio. Den gjordes också i en modell med inbyggda högtalare – Beomaster 900K . Bang & Olufsen hade som avsikt att ta fram en produkt som var så unik att den kunde öppna dörrarna till Europa, precis som en tidigare modell gjort i hemlandet Danmark 30 år tidigare. Detta ska jag försöka få till, verkar inte vara det enklaste… Justering av frekvensväljarna Problemet är att tråden slirar ena vägen när man vrider frekvensväljaren för FM-bandet. Det går alltså att välja frekvens i riktning från lägre frekvenser mot högre, men sen går det inte att backa, då slirar ”remmen” (som egentligen är en tunn tråd). Antagligen är detta en justeringssak, men hur fasen får man till det utan att behöva plocka isär hela mekaniken???

Nästan allt köpt på samma ställe, på 15 minuter…

så kan det gå när det finns fina billiga saker :’)

Otroligt vad man kan hitta en lördagmorgon på en loppis, nästan allt på bilden köptes på samma ställe, Fyndservice (Marknaden). Det ni ser på bilden är:

3 st tyska keramikvaser
2 st Erkerskålar från Kockums
2 st Arabia köksburkar
4 st Rörstrandsfat (Tebe och fat som passar Kolorita eller Linnéa)
Rörstrand Sparaxis ljusstake
Turkos flaska/vas/ljusstake med tryck av Gösta Sigvard för Lindshammar
Iittala Ultima Thule glas
Pytteliten vas av Bertil Vallien för Boda/Åfors
Liten Reimyre-vas av Tom Möller
Askfat eller skål av Gunnar Nylund för Rörstrand
Teskedar med nylonskaft
och sist men inte minst en fin elljusstake från Philips i originallåda!

Fynd från Kupan!

image

En gammal kaffeburk från Zoegas!

image

Kaffefat modell LI, Gustavsberg

image

Philips-radio…med teak runtomkring!

image

60-talsnecessär i fint skick!

image

Köksburkar Sally i härliga färger, Erik Kold har designat!

En hel del roliga saker, men tyvärr inga textilier butom klänningarna som jag visade i förra inlägget,  men de var det ju inte jag som köpte.

På retrofronten litet nytt…

Det är stiltje hos Porslinsbloggen, jobbar för fullt, dåligt med fynd på loppisarna och liten inspiration till nya inlägg för tillfället gör att det ekar tomt i bloggen. Bara för det så tänkte jag att jag skulle ladda upp en bild på två saker som ni inte sett tidigare, en mycket snygg rottingpall från 50-talet och en Philips radio som jag köpte förra veckan!

Pall_radio2

Pallen kostade 40 spänn, ett fynd, den är härlig att sitta på, dessutom går det att använda den som sidobord 🙂

Philips-radion har jag inte hunnit testa, den går bara på batteri och jag har glömt att köpa tyvärr…ska nog bygga om den och löda på en 6-voltsadapter för att slippa bängla med batterier om den funkar som den ska!