Saker och ting på gång…

Jag har under en tid känt mig överbelamrad och stressad över alla grejer som står och trängs i hyllor, skåp, på golv, i lådor och ja, ni förstår säkert, eller så har ni ingen aning egentligen, men hursomhelst har det varit extremt proppat och störande fullt överallt!

Rummet 4

Tankarna har länge funnits på att rensa ut, men ju mer jag rensat ut, ju mer har jag lyckats fylla på, eller rättare sagt så har det fyllts på snabbare än tömts, en känsla som säkert flera av er är bekanta med. Till slut så vet man inte var man ska ta vägen och man tillbringar all sin lediga tid till att rensa och försöka sälja prylarna, utan att det ser ut att minska ett dugg. Minst sagt stressande när det värsta man vet är oordning och känslan av att hela tiden kämpa emot kaos är inte kul, man orkar inte tänka på något annat.

Rummet 3 Rummet 2 Rummet 1

Förra veckan bestämde jag mig att det var dags att göra något åt detta. Min tanke förut var att jag inte ville göra mig av med sånt som jag vill ha kvar i huset när vi renoverat klart och kan ställa ut lite här och var, i snygga inredningsmässiga konstellationer, men var tusan ska man ha allt fram till dess? Det kan ju inte stå i hyllorna utan att framkalla ångest, man ser inte de enskilda träden för skogen så att säga, allt bara flyter ihop och ger ingen glädje alls.

Jag bestämde mig för att göra det omvända mot hur jag gjort förut, nämligen att packa undan allt jag var säker på att jag ville ha kvar istället för tvärtom. Då kan jag istället för att rensa bort det jag inte vill ha kvar, packa ner fina saker och plocka upp dem varefter det finns plats och fylla på i lagom takt. Att göra detta helt oplanerat är dock ingen bra idé, då kommer stressen att komma som ett brev på posten när man ska hitta det man vill senare, så systematik är absolut nödvändigt!  I helgen började jag genomföra min plan, mellan julstädning och matlagning så lyckades jag systematiskt packa undan 5 bananlådor med keramik och samtidigt dokumentera detta så att jag både har det i datorn och kan skriva ut förteckningar att stoppa i lådorna! Så fort jag började med detta och hylla efter hylla i den ena bokhyllan började tömmas kände jag ny energi strömma till, en helt underbar känsla!

Lådorna

Nu får vi se hur lång tid detta tar och hur många lådor jag behöver, men många kommer det att bli innan jag är klar! Jag tror jag ska ta ta i glaset i nästa sväng, det är mycket och skrymmande och kommer att synas att det försvinner! Det som är väldigt bra med detta är att jag kommer att skapa plats att ställa ut några väl valda saker som jag sparar i hyllorna, men bara några få! Då blir det läge att ta lite mer inredningsmässiga bilder också, vilket jag faktiskt inte kunnat på flera år!

De saker som jag då inte packat ner eller vill ha framme, ja de ska bort, snabbt som attan, så det innebär att det kommer att bli mycket grejer till salu framöver!

20 svar på ”Saker och ting på gång…

 1. Spännande, och modigt! 🙂 Du skulle ju kunna öppna egen retro-butik!?! Risken finns att jag skulle bli stammis! 😛
  Har du kartonger eller behöver du? Slängde ut en 5-7 i bon på gården idag nämligen, jag har äntligen kommit mig för med att packa upp en del av mina böcker sen flytten, tack vare några Billy-bokhyllor som haft den goda smaken att hitta hem till oss… 🙂 Hojta om du vill ha dem lr om jag ska skänka dem till nån annan, lr möjligen elda upp dem. 😛

  • Nä det ska jag inte 🙂

   Jag ska ha bort saker, risken finns att jag köper ännu mer då 😉
   Men du är ju välkommen på platsbesök när jag packat undan det som ska sparas, då är det lättare att se vad som är till salu också 🙂

   Kartongerna har vi redan snackat om, så de ser jag fram emot !

 2. Härligt, ibland behövs bara en tvärtom-tänk för att komma igång! 🙂 Jag är självfallet intresserad av alla gröna vaser och fina tekoppar som du tänker släppa iväg. God fortsättning får man väl önska i två bemärkelser nu då!

  • Ja, det behövs!

   Jag håller som sagt på med inventering, men de gröna delarna finns inte mycket kvar av tyvärr. Några fat/skålar har jag vad jag vet. Tekopparna har jag en del av, inventering pågår!

 3. Vad glad jag blir när jag läser detta. 🙂
  Man kommer till en punkt där man känner att det är dags att ta tillbaka sitt liv.
  Hur roligt det än är med ett brinnande intresse så kan det bli för mycket av det goda.
  Jag har för mycket av mycket, och det är svårt att vända trenden.
  Det kostar massor av energi att sälja, i jämförelse med att göra de stora fynden.
  Jag håller tummarna!!!

  • Ja så är det. Man kommer till en punkt då det är mer jobbigt än roligt. Det är kul med skattjakten, men vad ska man göra av med allt? 🙂

   Några tyska vaser vet jag dock var jag ska göra av med, de ska åka till Skåne 🙂

 4. Här hålls det på med samma, även om jag inte har alls lika mkt. Till slut äger grejerna mig mer än tvärt om. Och det var nästan skönt när ngt gick sönder. Har du tekoppar Smide eller likn storlek så kan ja hjälpa dig lite i rensandet. Annars ska ja hålla mig lugn (c:

  • Ja man kan lätt bli en slav under sakerna. Jag har haft så mycket med det att göra att jag inte hinner läsa, lyssna på musik eller bara slappa. Då är det illa 🙂

   Jag har inga Smide tyvärr, håller på att inventera byteslagret med koppar, det finns mer än man kommer ihåg där har jag insett. Mycket är dock tänkt till byten som sagt…

 5. Gjorde samma sak för ett par veckor sen. Det resulterade i två flyttkartonger med grejer jag vill ha kvar. Blev väldigt luftigt i hyllorna. Har iofs bara en bråkdel av vad du har 😉

  • Ja, jag har så mycket saker att om jag bara väljer ut det jag verkligen vill ha och inser att jag kan ha kvar med avseende på plats och intryck (vi bor ju stort) så kommer det att bli 30-40 lådor i alla fall. Men jag har ju fördelen att kunna lagra det och ta fram varefter, så inte allt behöver stå framme.

 6. Intressant läsning Benny. Min retrobutik som jag hade i två år stängde jag i somras av olika själ. En anledning var just att det brinnande intresset blev en för stor verksamhet som tog bort det fina. Huset fylldes ständigt med prylar som skulle vidare till butiken Och då tappade prylarna sin känsla. Från att beslutet togs att stänga butiken och sälja allt som fanns i den. Innan vi flyttade till det nya huset packade vi vår privata samling av alla fina prylar ner i lådor som idag står i källaren, fint på rad. Allt eftersom tar vi fram det som passar bäst i huset. Det är en befriande känsla måste jag medge. Jag tror att det är fler som tänker på detta.
  Bästa retrohälsningar från familjen Ljunggren ( Retroprylar)

  • Det är också anledningen till att jag inte startar en butik själv, det skulle bli för mycket saker och charmen med prylarna skulle försvinna om det blev en systematiserad verksamhet. Tanken har funnits men jag har slagit bort den lika fort varje gång…många har ju tyckt att jag ska göra det men som sagt…

 7. Förstår precis din känsla, inte trevligt när man nästan kräks över alla saker man egentligen älskar. Du vet att du alltid kan höra av dig till mig med fler bananlådor! =)

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.