Inte alltid solklart vem som är formgivare eller nyskapare…

Jag satt och kollade på SVTs Antikmagasinet som ikväll handlade om Orrefors, starten, uppgången och till slut stängningen förra året. Man pratade bl.a. om de formgivare som fanns i starten och som skapade framgången för Orrefors genom nya tekniker och sätt att formge glas som tidigare inte skådats. Exempel som lyfts fram och som alla glasälskare gärna känner till är Orrefors Graal-glas med Gate och Hald som frontfigurer, samt 50-talet med formgivare som Ingeborg Lundin och Sven Palmqvist och tekniker som centrifugerat glas.
antikmagasinet_logga

Jag började fundera på en serie artiklar som jag snabbt kikat på tidigare i Glasbloggen, där Nils Bergqvist som driver bloggen med passion, kunskap och faktaspäckade inlägg klargör sakförhållanden och krossar en del myter om vem som gjort vad och hur saker ligger till. Nils farfar var Knut Bergqvist som tillsammans med Gate utvecklade Graaltekniken, eller rättare sagt var den som skapade tekniken. Knut Bergqvist var senare också verksam på fler andra glasbruk som t.ex. Strömbergshyttan.

gate2

Enligt den information man kan läsa sig till på Glasbloggen så uppstår det ju en mytbildning om vem som ligger bakom inte bara tekniken, som ju K. Bergqvist visserligen attribueras, men också formgivningen av själva föremålen i den nya tekniken. I Orrefors arkiv kan man läsa sig till vem som ligger bakom de enskilda graaler som blåstes under de tidiga åren på Orrefors, mellan 1915/16 och ett par år framåt. Enligt de arkiven har Bergqvist själv ritat formerna till över 200 av de tidiga graalerna, och i ett antal exempel tillsammans med Gate, eller Hald. I de flesta av de föremål som kommer ut på marknaden så attribueras enbart Gate eller Hald eller andra. I ett flertal exempel från de större auktionshusen så förekommer dessa felaktigheter enligt Nils B. Orsakerna till detta kan som vanligt vara många, men mytbildning och felaktigheter sprider sig ju som löpeldar över internet som alla vet och det är svårt att bryta och korrigera innan saker är vedertagna och ännu svårare att bryta gamla vedertagna sanningar…

Läs gärna artiklarna själv och gör din egen bedömning, men för min del lutar det åt ännu ett fall av gamla sanningar som  det är hög tid att bryta!

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.