En legend har gått ur tiden – Marianne Westman

Den 15 januari i år gick Marianne Westman ur tiden. Jag har tyvärr aldrig haft förmånen att få träffa henne personligen, trots att vi bodde i samma stad, men hon har alltid varit en inspirerande person och hon har under sitt livsverk producerat massor av fantastiska saker, av vilka jag har förmånen att ha en större samling.

Textilateljén
Jag började ju mitt samlande med porslin, så det är ju naturligt att jag hunnit samla på mig en hel del sådant genom åren, men Westman var ju aktiv också inom textilbranschen tillsammans med systern Ingalill, brodern Bruno och deras mor så skapade hon handtryckta textilier i Textilateljén i Falun.


Marianne, Bruno och Ingalill

Ateljén låg första åren inne i de centrala delarna av Falun, men flyttade tillsammans med familjen Westman till Villavägen där den fortfarande ligger kvar, även om det var många år sen det var produktion där.

Småtryck producerade i den gamla ateljén inne i centrala Falun, tidigt 50-tal enligt Ingalill Westman

Jag var på besök under förra året, vid två tillfällen, när jag assisterade tidningen Scandinavian Retro med reportage till Westman-specialen förra året!


Marianne gjorde denna skylten speciellt för Textilateljén


Tyger finns fortfarande kvar i ateljén, men ingen verksamhet pågår, utöver de många studiebesök som görs!

Rörstrand och porslinet
Av Mariannes porslin för Rörstrand finns oändligt mycket att visa, och jag har gjort ett antal inlägg tidigare i bloggen om när jag hittade en del fina saker, så ni kan ju t.ex. kika bland tidigare inlägg eller leta på mitt Instagram-konto @herrmovarp eller allmänt på Instagram under taggen #mariannewestman.

I detta inlägg från 2013, visade jag en av hennes barnserviser som jag hittat delar ur, Firre.

Hennes servis/dekor Canaria/Focus/Handy berättade jag om här 2012, och så har jag ju själv samlat på mig ett antal koppar i hennes modell RH (Roliga Hushållsgrejer), de hittar ni här (inte uppdaterad samlingssida).
Hennes tidiga produktion omfattade bl.a. olika lergodsserier, dessa lövfat hör till dem.

Några reklambilder på fina saker som hon producerat kan ju vara kul att se?

Klockor

Handmålat köksporslin


Köksburkar


Piccolo


Smörbyttan Kula


Köksporslin, Picknick, Blåbär och Lingon


Piggelin


Köksburkar


My Garden


My Garden


Handmålande skärbrädor och ostkupor


Grape

Några av Marianne Westmans porslinsklassiker

Red Top

Red Top, dekor och modell av MW.

Picknick

Picknick, dekor och modellen, MW

Mon Amie

Mon Amie, dekor och vissa modeller MW

Hej då Marianne, och tack för allt det fina du gav oss!

Utställning med jultextilier på Dalarnas museum

Lite försenad, men till slut så kom utställningen med jultextilier igång på Dalarnas museum. Utställningen har vandrat runt i landet en tid nu sedan författarna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark kom med sin bok ”Tryckt till jul” 2014. Denna utställningen var en mindre upplaga av de som tidigare genomförts, men författarna var själv på plats och föreläste om textilierna och boken. Tyvärr hade jag inte möjlighet att delta under själva föreläsningen, men fick i alla fall träffa Anna och Marie innan det var dags!

Tre tyger av Fristedt – det bruna 70-talets intåg

I tidningen Hem och Fritid från 1971 hittade man följande trevliga information!

Frost i trädgård

Frost i trädgård2

”Frost i trädgård” – svartbruna frukter på slingrande stjälkar mot fröskalsvävens ”oblekta” bottenfärg. 100 procent bomull, bredd 150 cm. Mönster: Sven Fristedt. Tillv : Wäfveribolaget. Pris ca 26.50 kr/m.

Kallt vatten

Kallt vatten2

”Kallt vatten” – ett fascineraden mönster i bleka blå och mjöklblå färger. Mönstret fanns i en tidigare kollektion men räknades till det som ”inte går att sälja”- Här är mönstret – något förändrat – lagt till fröskalsvävens oblekta bomull och är vordet en succé! 100 procentbomull, 150 cm bredd. Mönster Sven Fristedt. Tillv: Wäfveribolaget. Pris ca 26.50 kr/m.

Övervägande molnigt

Övervägande molnigt2

”Övervägande molnigt”  – ett raffinerat mösnter med stark effekt. Svartbruna och chokladbruna moln tecknar sig mot den oblekta ytan så att det blir plats för ljusa moln. En kant av bottenfärgen ramar de mörka ytorna. Fröskalsväv i 100 procent bomull, 150 cm bredd. Mönster Sven Fristedt. Tillv: Wäfveribolaget. Pris ca 26.50 kr/m.