Att göra om en lampskärm

Jag har ju länge letat efter passande lampskärmar till mina fina lampfötter i turkost glas, men det är ju som säkert många av er vet inte det enklaste att hitta passande storlek och form och framförallt inte färg, vare sig på loppis eller i butiker, om man nu inte vill betala stora summor. Nyligen hade jag hade turen att hitta en skärm passande storlek med hel och fin plast som jag trodde skulle passa på en av fötterna, men den hade såklart inte rätt färger på tyget. Jag funderade ett tag på om och hur jag i så fall skulle kunna göra om den med nytt tyg och kollade runt lite på nätet till dess jag övertygat mig själv om att det funkade. Som tur var så hade jag också hittat ett fantastiskt fint Borås-tyg från 1960-talet som jag trodde skulle passa bra.

Detta är historien om hur det gick till att göra om en lampskärm.

Skärmen fyndades för 10 kr på loppis…

Lampskärm original 1

…och den passade perfekt till den tänkta lampfoten!

Lampskärm original 2

Det var bara en liten hake med det hela, nämligen att jag ju helst ville ha en skärm till min Luxus innerskärm…men de är inte lätta att komma över till vettiga priser. Den skärmen jag fyndat hade en stålställning inuti, så den funkade också såklart, men den kom lite högt upp och visade för mycket av lamphållaren, så jag kom på en smart idé som jag visar alldeles på slutet i denna berättelse 🙂

Nåja, så här såg det tilltänkta tyget ut när jag draperade det över lampskärmen…

Tyget till skärmen
Tyget kommer med all sannolikhet från Borås Wäfveri, men jag vet inget mer om det än att det är väldigt fint! Fyndades en vecka tidigare på loppis!

Nu till själva arbetet, först började jag att lossa på tyget som var limmat på ringarna som bär upp skärmen, tyget var väl limmat på hela skärmen så det var lite av ett jobb att försiktigt riva av det så att plasten kunde återanvändas!

Pilla bort limning runt kanten

Pilla bort limning runt kanten2

Riva av tyget

Riva av tyget och ta bort ringarna
Under tiden tyget petades loss så plockade jag även bort ringarna som stadgar upp skärmen i hårdplast.

Riva av tyget 3
Det var en hel del plock att få bort tyget, speciellt eftersom att det var tunt och skört, så det gällde att vara försiktig!

Riva av tyget 4

När tyget var borttaget så var det bara att mäta till och limma fast nytt tyg på plastskärmen, som efter borttagning av det gamla tyget kunde läggas ut plant. OBS! Det är viktigt att ta till en mån på tyget då det ska vikas runt ringarna och limmas fast. Kolla hur det gamla tyget sitter fast och hur mycket extra du behöver innan du klipper tyget. Jag limmade fast plasten på tyget med spraylim och klippte månen efteråt då det var enklare.

Limma ihop skärmen igen

Limma ihop skärmen igen2

Vända på plas och tyg, ringar på bild

Då det var svårt att rulla ihop skärmen runt ringarna, samtidigt som man skulle limma, så blev det tyvärr inga bilder på själva förfarandet. Vi var tom tvungna att vara två för att få till det så ingen fotograf fanns tillgänglig 🙂 Resultatet blev i alla fall hyfsat, trots halvt ihoptorkad Karlssons klister som jag använde för den slutliga limningen av kanten. Jag kunde ha tagit till lite mer mån på tyget insåg jag i efterhand, men jag orkade inte göra om det igen!

Rulla ihop skäm på ringarna, klistra tyget runt

Resultatet blev över förväntan och själva jobbet tog bara någon timme totalt sett!

Färdig skärm

Nu funderar ni väl över det jag pratade om i början, detta med att jag helst skulle vilja ha en skärm som passade till en Luxus-innerskärm? Hur löste jag det då? Jo, det var ju så här att jag av en slump upptäckte att den övre ringen till skärmen hade samma diameter som den Luxus-tratt som jag hade till min lampa sedan tidigare…

Luxus innerskärm
Luxus innerskärm

Den lampskärm som jag gjort om hade en metallställning inuti som naturligtvis inte gick att kombinera med struten, så jag klippte helt sonika bort den 🙂 Det var en chansning, men eftersom jag började med detta och testade skärmens passform, så kunde jag sedan göra själva jobbet med bytet av tyg utan att ha gjort det förgäves 🙂

Med ställning
Så här kunde den sett ut…

Utan ställning
…men istället blev det så här!

Jag tycker att det blev riktigt bra som sagt, enda problemet nu är att hitta en exakt likadan skärm att göra om då jag har en till likadan lampfot…det lär inte bli så enkelt!

Skärmen på plats

4 svar på ”Att göra om en lampskärm

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.