Loppisrunda deluxe – andra varvet

På fredagen hade jag planerat in en jätterunda som skulle ta oss från Falun, via Rättvik, Edsbyn och Ljusdal till Sundsvall. Tiden räckte inte riktigt till för att hinna med det som jag hoppats och planerat, men vi fick ändå vår beskärda del av loppisar 🙂

Vi startade vid 9.15 från Falun och åkte mot Bäsna där det skulle vara byaloppis för hela slanten. Vi kom ca 9.45 och började kryssa runt bland gårdarna för att få en skymt av några fynd att få med sig hem. Det visade sig vara rätt många ställen, ett 15-tal med ca 30 säljare totalt, men det var ganska mycket barnkläder, leksaker och annat. Jag hittade dock lite grejer såklart, bl.a. en liten Rörstrand Verdura såskanna, en fin modellbil till sonen, en gammal trumpet (som funkade utmärkt) och en fin golvlampa från Ateljé Lyktan. Skärmarna ser ut som Bumlingens, så jag tror det är en sån, men jag är inte säker! Lite repor på skärmen, men fantastiskt billig och funkar jättebra! Jag saknar dock raster till den så det får jag väl efterlysa 🙂

Vi drog vidare mot nästa mål denna dag, loppis i Djurås centrum, lite sent såklart eftersom det började kl. 10, och Djurås centrum var fullt med folk som sprang runt. De bästa fynden hade nog försvunnit direkt, så var det förra året i alla fall, då var vi där när det körde igång, vi hittade mycket mer grejer då kan jag konstatera.

Jag hittade i alla fall denna vas från UE, tyvärr en spricka efter hård behandling av någon ovarsam kund, den låg undanplockad, men jag köpte den för en tjuga med sprickan på köpet. Serien heter Somali och är inte bland de vanligast man stöter på precis, mcyekt snygg!

Innan vi drog vidare käkade vi kol-grillade burgare och drack festis precis som det ska vara 🙂

Vi körde vidare mot Rättvik och antikloppisen på Knektplatsen, det ställe som förra året regnade bort fullständigt. Själv var jag då blöt upp till midjan, men gissa vilka fina fynd jag fick tag på!

Årets besök var betydligt angenämare, men eftersom vi kom så sent som halv två var nog de största fynden redan borta. Lottlös blev jag dock inte, faktiskt köpte jag flera saker, en Pastella äggkopp från Gustavsberg, en fin Bo Fajans-skål av Evald Dahlskog och en stor vas som jag är rätt säker på att den kommer från Gullaskruf kommer från Alsterfors och heter 633/37, formgivare Fabian Lundqvist!

Besöket på Knektplatsen avslutades med hembakt fika á la Herr M, det bjöds på Drömrulltårta, Mazarinkaka och kaffe, vilket jag tror uppskattades 🙂

Vi drog vidare mot Furudal och Edsbyn, och stoppade på några mindre loppisar och en antikbutik i Gärdebyn, men det blev inga fler köp för min del. Vägen från Edsbyn mot Söderhamn kantas av fina Hälsingegårdar och har ni vägarna förbi så tycker jag ni ska satsa på en tur bland dessa. Numera kan ju ett flertal av dessa dessa fina hus kalla sig världsarv, vilket de sannerligen har gjort sig förtjänta av! Om ni vill se interiörer från husen kan ni ta er en titt på Ulrikas blogg och Gävleborgs länsmuseums byggnadsvårdsblogg, där kan ni få veta mer om världsarv och Hälsingegårdar!

På vägen till Söderhamn svängde vi också förbi Boställs Antik och porslinsmuseum, en riktig pärla som man inte ska gå miste om, men jag berättar mer om det i ett eget inlägg!

CCW…the sequel…

Mycket fina bilar var det kan man lugnt konstatera, här kommer mer bilder på åken!



En Corvette får inleda, trevlig bil!





















En Edsel, stationsvagn, den var rkitigt snygg tycker jag, en sån kunde jag tänka mig!









Volvo Amazon, den hade man ju också nappat på om någon velat skänka den…

Nästa: Trubbel!

CCW…en första titt…

Classic Car Week som det egentligen heter, är ett av de större arrangemangen för att cruisa och visa upp snygga gamla bilar som finns i Sverige, folk kommer från hela landet för en veckas gemytligt umgänge!

Vi brukar åka upp ibland och kolla på detta, det är en lite kluven känsla, jag gillar ju gamla bilar, men mängden avgaser som produceras under den veckan skulle kunna upprätthålla smogen i London även om resten av stan står still. Inget för astmatiker med andra ord…

Ja, hursomhelst är det i alla fall trevligt att se alla bilar, men dom kunde nästan ha parkerat på ett stort fält istället, då hade man kunnat gå runt och se alla snygga detaljer, prata med ägarna etc…nåja, dom som äger bilarna vill väl lufta dem lite kan jag tänka mig, enda problemet är väl att man får spara ett år för att ha råd att tanka med dagens bensinpriser…det är ju inga VW Polo Diesel med 0,3 l/mil i förbrukning vi talar om 🙂

Bilder då, säger ni säkert, tog han inga bilder??? Jodå, men jag får dela upp det lite, tog ganska många foton…





Man blir glad när man ser en Bubbla tycker jag, synd att jag missade VW-träffen i Vänersborg när vi var där nere, den hade jag velat besöka!



























Det fulaste ekipaget genom alla tider. Hummer hör hemma som militärbil inget annat. Att man dessutom gör en limousin av den är ju bara helt sjukt…

Apropå det så har jag några fler bedömningskategorier som jag tänkte visa i ett senare inlägg, tillsammans med fler snygga bilar, stay tuned!

SAAB-museet i Trollhättan

Vi hade aldrig besökt det museet tidigare, inte ens min fru som bott där i flera år!

En trevlig tur och en bildkavalkad blev resultatet 🙂

Jag har sållat lite så att vi håller oss till bloggens huvudtema, retro även om det helt klart finns många fina nyare SAABar så slår dom ju inte de gamla klassikerna 😉


Ur-Saaben, prototypen som blev början på Saabs historia. Formgivare var Sixten Sason.



SAAB 92, 50-talet


SAAB 93, 1960-tal


SAAB 95, den första herrgårdsvagnen, 1960-tal.


Sportvarianten, mycket snygga detaljer!


Fina märken hade dom på den tiden!


Sportfälgar så klart!


En sen 60-talsvasriant av SAAB 93 i grå lack.


SAAB 96, den första med fyrtakts-motor kom 1970. Jag hade själv en sån sk V4 av 1975 års modell, en Stena-brun pärla!


Året efter min bil kom den upphottade varianten, nu hade man även börjat använda metallic-lacker!


Den första modellen av SAAB 99.


SAAB utvecklade ju turbon till bilar som används av många märken idag, 99 var den första bilen med turbo.


En nyare 99a


En variant av SAAB 900 som kom i slutet av 70-talet om jag inte kommer ihåg fel…


Även 900an kom med turbo


Jag tror det var på 80-talet som cabarna blev stora, var det inte Seinfeldt som hade en sån SAAAAB..?


En 900 turbo som cab, 1980-tal.

SAAB gjorde ju även sin bilar kända på tävlingsbanorna med rally-förare som Erik Carlsson-på-taket och Per Eklund, bilarna var fina och förtjänar att visas här!


Även 99-orna och Sonetten användes ju i tävlingssammanhang som ni kan se på de följande bilderna!



Apropå Sonetter så är ju inget reportage från SAAB-museet komplett utan att man tar sig en titt på just dessa sportbilar, favoriter hos mig! Personligen tycker jag att årsmodellen 1970 är den snyggaste av de som stod på museet, men vi har väl alla våra favoriter!


Årsmodell 1956


Årsmodell 1964


Årsmodell 1967


Årsmodell 1970, min favorit


Årsmodell 1974