Lite småplock

Denna veckan har det inte blivit överdrivet mycket loppande, torsdag-fredag-lördag så gjorde jag några stopp, men det blev mest småsaker. Håll till godo med lite bilder!

Veckans fynd 2013_08 B
En grön bonbonjär fråån Gefle, sign Arthur Percy, en Rörstrandskopp, ”Linnea”, diverse glasburkar från Åseda och troligen Boda.

Veckans fynd 2013_08 C
Till vänster ett Rio-glas från Reijmyre och en mässingsljusstake sign. Djos Sweden. Måste kolla upp den lte!

Veckans fynd 2013_08
En by bok om Inuiter i konst, sign Lars Norrman (vem annars 🙂

Veckans fynd 2013_08 D
En norsk osthyvel, väldigt snygg tycker jag, och SAS-bestick signerade Sigvard Bernadotte. Jag har nu 4 uppsättningar av dessa, en bunt andra SAS-bestick och 4 st små ”tallrikar”. Lite kul att man kan hitta såna delar faktiskt! Tallrikarna matchar nästan lite till Rörstrands Entré, men är tillverkade på Gustavsberg. Jag ska göra ett inlägg om detta senare!

Edit: Jag letade lite information om osthyveln och kom fram till att bladet är en modell som troligen kommer från en tillverkare som heter Thor Bjørklund & Sønner (BJØRKLUND). Jag hittade flera som sålde hyvlar med samma modell på bladet och tillverkaren har funnits sedan 1925.  Det är väl troligt att detta är en gammal modell eftersom mitt skaft är gjort av jakaranda som ju var populärt på 60-70-talen. Modellen är alltså en dessertosthyvel.

12 svar på ”Lite småplock

    • Ja, jag har inte hunnit mer än snabbt bläddra i den, men det är text och bilder från Lars Norrmans resor, han har ju gjort väldigt många fina tavlor, litografier och oljemålningar bl.a. Jag har en litografi och ett tryck och några fler böcker. Det är säkert någon som målat av en litografi eller oljemålning, lite kul faktiskt! Du får gärna visa den i bloggen!

  1. Hej! Jag såg om dig i ”onsdagstidningen” idag. Du använder dina finkoppar till vardags stod det. Jag har också ett gäng Zebrakoppar som jag verkligen älskar och skulle vilja använda oftare, gärna varje dag. Grejen är bara att jag fått för mig att man inte ska köra dom i diskmaskin så därför ”orkar” jag inte använda dom eftersom jag då måste diska dom för hand… men är det nödvändigt? Hur gör du? Tål dom maskindisk? Tack för svar!

    • Man kan diska dem i maskin, inga höga temperaturer dock, då kan de krackelera och bli fula inuti. De kan iofs krackelera i alla fall, det har nog många av dem gjort med åren. Dekoren ligger i alla fall under glasyren på det mesta av Gefle-porslinet så då är det ingen risk att förstöra dekoren i alla fall.

      Jag använder dock allra mest mina Astra-koppar, de är gjorda i ett annat slags gods, så de tål normal maskindisk dagligen. Zebrakopparna är flintgods, därför är de lite känsligare.

    • Tack för kommentarerna! De små glasbrukarna är Åseda-glas, formgivna av Bo Borgström. Jag har kollat lite och hittat likadana i olika storlekar med etikett

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.