Rejäla glas!

Ölglas ”Dragon”, Bertil Vallien, 1964

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Bertil Valliens serie ”Dragon” kom 1964. Glasen tillverkades både i klarglas och grön och i en rad storlekar, vilket man kan se på bilden nedan.

dragonstor, 1964, även i grönt

Dragon, 1964
En bild från nätet, grönt ölglas med etikett Boda.

Vallien påbörjade sina bana som formgivare på Boda/Åfors redan 1960. Han var på praktik på Åfors glasbruk och ritade då servisen Roulette som bestod av socker och saltströare och två gröna flaskor. Valliens viktigaste produktion under 60-talet som formgivare var serviser, vilket var en viktig beståndsdel i glasbrukens sortiment. Minst en kollektion per år av Valliens design kom ut på marknaden. Tre av dem, Dragon (1964), Husar (1965) och Picnic (1967) blev stora succéer. (Källa: Bertil Valliens hemsida)

Jag ska fota och visa min kanna/flaska och glas i Roulette-serien vid ett senare tillfälle, hade tydligen missat detta!

Som ett tips när det gäller glas som liknar dessa så kan man även hitta sådan tillverkade på Skrufs glasbruk och på Gullaskrufs glasbruk.

Bellman
Serien heter Bellman och designades av Bengt Edenfalk på 1960-talet, närmare bestämt 1966 (Källa: tidningen Form, nr 2 1966)

Gullaskruf Hugo Gehlin vinglas
Glasen från Gullaskruf designades av Hugo Gehlin, jag ska komplettera med årtal och nummer så fort jag letat fram det.

1 svar på ”Rejäla glas!

  1. Hej, roligt att se Bellman glas på foto! Om de finns att köpa? Bengt Edenfalk, formgivaren, 90 år om några dagar, har bara två stycken vinglas och skulle bli glad om han fick tag i några fler…
    Med vänliga hälsningar
    Susanne Gerstenberg

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.